Ingela Lundberg, programchef och Lars Eurenius, överläkare, är stolta över sin nya akutmottagning. Foto: Ingrid Johansson

Här är nya akutmottagningen på Danderyds sjukhus: ”Ett lyft”

Häng med in på husesyn på nya akutmottagningen. Toppmodern ambulanshall, all tänkbar röntgen och 12 operationssalar har nu tagits i bruk på Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 14:17, 11 okt 2019

Här, på akutintaget, vill man inte gärna hamna. Men om olyckan är framme så är Danderyds sjukhus nya akutmottagning inget dåligt alternativ.

Fyra akutrum finns i anslutning till ambulanshallen, och det finns snabbspår för patienter med livshotande tillstånd som stroke, hjärtinfarkt och sepsis.

– Vi är glada för att allt är så nära. Det optimerar våra förutsättningar och ger bättre patientflöden, säger Lars Eurenius, överläkare.

Han har varit med och planerat den nya sjukhusbyggnaden från start. 2015 togs det första spadtaget, och i söndags släpptes de första patienterna in.

95 000 patienter om året

Den gamla akutbyggnaden från 1964 var för trång och räckte inte till för de 90 000 patienter som söker vård varje år. Nu är man riggade för 95 000 besök om året.

Byggnaden är i sju våningar, med sterilteknik där operationsinstrumenten rengörs, längst upp.

– Vi har tolv operationssalar, och 24 postoperativa platser. Totalt görs 21 000 operationer om året på sjukhuset, säger Lars Eurenius.

Här i akutrummet tar Lars Eurenius och hans kollegor emot patienter som kommer in med ambulans.

Därunder finns ett plan med teknik. På våning fem finns centraloperation, på fyran hjärtintensiv, vanlig intensiv och vårdavdelning. På våning tre finns en stor röntgenavdelning.

Ny entré till akuten

Själva akutintaget ligger förstås på entréplanet. För dem som kommer till akuten för egen maskin ligger entrén på Entrévägen 4, om hörnet söderut från sjukhusets huvudentré.

Nya akuten ligger på Entrévägen 4.

Färgen i väntrummet och hela entréplanet går i ljusgrönt och mörkgrått. Varje våningsplan har en egen färgsättning. Operationsvåningen är grön och rosa, ”lite som Ahlgrens bilar” ler Lars Eurenius.

Gamla akuten får annan vård

Den gamla akutbyggnaden kommer att användas till vård som kan behöva ligga i närheten av akuten, som till exempel intermediär medicin.

– Vi pusslar så att verksamheterna kan dra nytta av varandra, och så att vård som bedrivs dygnet runt ligger ihop, säger Ingela Lundberg.

Nya akuten på Danderyds sjukhus har öppnat