Här är nya ägarnas visionsbild för Hallunda C

Saluhall, skönhetsgalleria – och kanske två skyskrapor. Hallunda centrums nya ägare har visat en bild över hur centrum kan utvecklas i framtiden. De för nu dialog med Botkyrka kommun om utformningen.

  • Publicerad 17:43, 5 maj 2017

På ett möte för företagare i Botkyrka i onsdags berättade de nya ägarna för både Hallunda centrum och Norsborgs centrum om sina framtidsplaner. Sterner Stenhus som är ny ägare till Hallunda centrum håller på att bygga en skönhetsgalleria i centrum som öppnar 1 oktober, men tänker också öppna en saluhall här med färskvaror.

500 bostäder

På mötet visade de nya ägarna också visionsbilder för Hallunda centrum. Om allt går som Sterner Stenhus vill kommer det att finnas 500 nya bostäder i centrum om några år. Dels genom påbyggnationer på befintligt centrum i 9-12 våningar, men också bostäder genom två skrapor på upp till 25 våningar. Här är dock vd:n Elias Georgiadis noga med att poängtera att idéerna ännu är på ett väldigt tidigt stadium.

Misstänker inte brott efter balkongfallet

Höll presentation inne i centrum

Bilden på hur de tänker sig Hallunda centrum i framtiden visades upp på en soldränkt projektionsskärm på själva torget i gallerian som nästa år ska bli saluhall med färskvaror. Publiken hade chans att ställa frågor och en av de som tog till orda var Liberalernas Owe Lavin som bor i Fiskarhagen.

Hur stor är investeringen och hur ska ni få fram kredit till detta?

– Det är väldigt stora investeringar. Sterner Stenhus är ett bolag med en balansräkning på cirka 2 miljarder kronor. Investeringen är på ett par miljarder kronor, och det kommer säkert att bli en ännu större aktör än oss som bygger. Det finns intressenter. Jag har daglig kontakt med ganska många, svarade Elias Georgiadis, som är uppväxt i Hallunda.

Ace Wilder sjunger på funkismässan i Tumba

Lyft för p-huset

En annan åhörare undrade om det är på gång något lyft för parkeringshuset där det både finns gropar i asfalten och slitna målningar i backen.

– Vi har ännu bara ägt centrum i 4-5 månader. Mindre åtgärder kommer säkert. Jag tror att jag redan beställt en besiktning av betongen, säger Elias Georgiadis.

Nya ägarnas uppmaning

Elias Georgiadis uppmanade under framträdandet Botkyrkaborna till att stötta Hallunda centrum och kommunen till att vara på tå och jobba raskt.

– Vi klarar inte det här själva utan behöver hjälp, sade Elias Georgiadis.

Fick nog – byter skola till dottern

”Hög prioritering”

Socialdemokraternas kommunalråd Gabriel Melki (S) fanns på plats och sade senare i programmet.

– Det här området är prioriterat att lyfta. Detaljplaner och bygglov som kommer från området har hög prioritering, sade Gabriel Melki.

”Dröm att bygga 16 våningar”

Även Norsborgs centrums nya ägare N8 fanns på plats på för att berätta om sina planer som på sikt innebär att nuvarande centrum rivs och att ett nytt centrum med bostäder byggs på platsen. Bostadsbolaget Svenska Hem som är delägare i N8 framträdde för publiken genom Mats Svensson. Även de vill bygga på höjden.

– En dröm är att bygga 16 våningar, sade Mats Svensson.

Moderaternas Yngve R K Jönsson som satt i publiken gillade vad han hörde och talade efteråt länge med Billy Üre från N8.

– Bygg gärna ännu högre, applåderade Tumbabon Yngve R K Jönsson.