Till och med bolltrollare som Martin Mutumba lär sig nya saker med träningsredskapet. Som att klacka med fel fot. Och hans extremt vänsterfotade vän Bojan Djordjic testade nyligen Moon Football och upptäckte muskler han aldrig känt förut. Foto: Stefan Källstigen

Här är Martin Mutumbas nya karriär

Peter Forsberg har sin Foppatoffel, Tomas Brolin Twinner. Nu frontar Martin Mutumba ett träningsredskap för barn. – Vi ligger efter i Sverige. Kollar man på allsvenskan som jag själv spelat i och ser den första touchen. Herregud, säger han.

  • Publicerad 15:09, 3 jun 2016

’Shit det här räddar ju jättemycket tid’, var det första Martin Mutumba tänkte när han såg träningsredskapet Moon Football.

– Min son Damian kan få hur många touch som helst och jag slipper springa in i skogen och hämta bollen hela tiden, haha, säger han när vi träffas på ett kontorshotell vid Lindhagensplan.

Ex-proffset och AIK-ikonen följer i Peter ”Foppa” Forsbergs och Tomas Brolins fotspår och ger sig in i affärsbranschen. Efter Foppatoffeln och dammsugar-munstycket Twinner kommer ett fotbollsredskap för 5-14-åringar.

Mitt i Rinkeby ville stämma träff på en fotbollsplan i Mutumbas hemtrakter Rinkeby, men fick tummen ner.

– Det här är en inomhuspryl. Tänk åtta månader svensk vinter. Det är kallt. Hur passionerad du än är som förälder vill du inte gå ut och spela fotboll med ditt barn, säger Mutumba.

Visionen är att hjälpa kids att bli bättre.

– Vi ligger efter i Sverige. Kollar man på allsvenskan som jag själv spelat i och ser när folk tar ner bollen, eller den första touchen. Herregud.

– Eller när Sveriges bästa lag Malmö möter Real Madrid och förlorar med 7-0. Då tänker man: ’Vad fan, är det här bara en hobby eller en rolig grej jag håller på med – och de i Real Madrid spelar fotboll?’ säger Martin Mutumba.

Hans tre kompanjorer i företaget Quality Sport packar upp ett demo-ex av träningsredskapet. En boll balanserar längst ut på en hävstång ovanpå ett stativ med en vattenfylld tyngd i botten. Bollens hastighet anpassas till individen och regleras av motvikter.

Martin Mutumba börjar jonglera.

– Jag lär mig nya saker. Man kan ha den på ett bord och klacka. Jag är bättre med vänster, nu kan jag lära mig klacka med höger också, säger han.

Du blev rätt bra utan ett träningsredskap, behöver man verkligen en sådan här?

– Ja, för att dra barnen från PS4, säger han.

Kidsen idag växer upp under helt andra förutsättningar. Idag regerar freestylesnubbar som Emil Jylhänlahti.

Martin Mutumba låg efter med det mesta när han som 11-12-åring skolades om från målvakt till mittfältare.

– Jag var rätt dålig på fotboll. På den tiden fanns inte Youtube så den som kom ut på gatan och visade alla de nya tricken var kung. Och man bara: ’Shit, tänk om jag kunde det där”, säger han.

Martin Mutumba gick till det som kallades Skuggan i Rinkeby och tränade, kom tillbaka och visade sina skills.

– Men då hade de andra uppgraderat till något annat trick, säger han.

Idag saknar kidsen tålamodet att nöta.

– Då är en sådan här maskin bra. Tänk dig 10-åringar som gör Jorden Runt liggande, grejer som de inte ens kan göra stående. Det ger självförtroende.

Moonfootboll är lite som stödhjulet på en cykel, förklarar han. Målet är att de ska ta den vanliga fotbollen till slut och göra alla de där tricksen, säger han.

Du då, blir det någon comeback?

– Det får du se. Snart, haha, säger Martin Mutumba.

Fakta

Även Quaison och Bahoui är ambassadörer

Över 10 000 barn mellan 5 och 14 år har idag ett eget exemplar av Moon Football, de flesta i USA.

Med redskapet kan man träna teknik, balans, bollkontroll och koordination inomhus.

Fotbollsprofiler som Robin Quaison, Nabil Bahoui och Alexander Milosevic är ambassadörer för träningsredskapet.

Elias Mineirij, chefstränare för pojklagen i AIK:s ungdomsakademi har själv inte kommit i kontakt med fotbollsmaskinen. Däremot är han positiv till alla hjälpmedel som spelarna kan jobba individuellt med för att förbättra vissa egenskaper.

I takt med att fotbollen växer kommer allt fler teknikprylar, exempelvis stora plank som lyser upp när man träffar olika zoner och koner som låter om man kommer för nära.

För mer information om MoonFootball se: qualitysport.se

Visa merVisa mindre