För alla. Mats Lagerman, Therese Lagerman och Niclas Wennerlund är hoppfulla om att många från Västerort ska vilja vara med och springa med Bara Vanlig. Foto: Mikael Andersson

Här är löpargruppen där alla får funka olika

Att mötas upp och springa i löpargrupper är ett vanligt sätt för många att komma ut och motionera. Men utbudet är inte lika stort för motionärer med funktionsvariationer. Därför välkomnar Bara Vanlig Hässelby alla att gå, springa eller rulla tillsammans.

  • Publicerad 14:29, 18 apr 2019

– Vi startade upp en grupp i augusti förra året, som mest var vi runt 12 stycken, berättar Therese Lagerman, när vi möts på Grimsta IP.

Nu i april drar hon och maken Mats Lagerman från Hässelby igång igen. Gruppen heter Bara Vanlig, och är Västerorts gren i den ideella föreningen med samma namn. Grundaren heter Niclas Wennerlund, vars dotter har en kognitiv funktionsvariation. Han startade föreningen 2016 i Hellasgården i Nacka.

– Det fanns inget för henne, det som var närmast var parasport och friidrott, men det var inte riktigt det jag letade efter. Här springer, rullar eller går man på sina egna villkor, oavsett vilken funktionsvariation man har, säger Niclas Wennerlund.

För det är precis det Bara Vanlig går ut på. En dag i veckan ses man på utsedd plats och springer en runda. När gruppen träffas är det viktigt att löparen har med sig en medlöpare, ett socialt stöd i form av en personlig assistent, förälder eller kompis – men vem som helst är välkommen att springa, oavsett ålder eller fysisk form.

Thereses och Mats son Isak tränar med hjälp av sin joëlett, en slags rullstol med ett hjul som förs fram av två medlöpare.

– Det finns parasport, men inga såna här enkla grejer. Om jag ringer till exempel BP och säger att min son vill spela fotboll och sitter i rullstol, går inte det. Här får de ses och njuta av naturen, kontakten med andra och träningen, berättar Therese.

Mats fyller i:

– För de här barnen finns det annars ingen plats, så det är en enorm glädje att de får ses och knyta kontakter på det här sättet.

Volontärer. Tanken är att Bara Vanlig Hässelby ses bredvid Grimsta IP för att tillsammans springa ner mot Maltesholmsbadet. Foto: Mikael Andersson

Viktigt med eget ansvar

Gruppen kommer att ses på onsdagar på Grimsta IP för uppvärmning. Sedan springer, går eller rullar man ner mot Maltesholmsbadet. Där blir det medhavd fika, och efter det springer man tillbaka och stretchar. Sträckan är ungefär tre kilometer.

Deltagarna kommer även ha möjlighet att hålla i uppvärmningen själva.

– Vi lämnar över ansvaret till dem, det kan vara allt från att hoppa groda till att jobba med armarna för de som sitter i rullstol, det är viktigt att de får det här förtroendet, säger Therese.

Niclas håller med.

– Det handlar om hundra procent delaktighet, det är de som är stjärnor och ska lysa. Många inom LSS blir inte sedda, men här blir de det. I Hellas har vi en kille som har talsyntes (en dator som omvandlar text till tal, reds anm.) och som leder träningarna med hjälp av ipaden och skriver med foten, berättar han.

Idag finns Bara Vanlig på ett tiotal platser i landet, och har ungefär 30 volontärer som är med och håller i träningarna.

– Alla volontärer är eldsjälar, det finns en nybyggaranda, alla olika områden vill bli bäst och få många medlemmar, det är fantastiskt roligt, säger Niclas.

Therese menar att deltagarna får möjlighet att utvecklas i gruppen.

– Förra hösten var det en tjej som i början sprang med sin mamma under armen. Men efter några gånger sprang hon i täten, som en gasell. Det är fantastiskt att se dem växa, säger hon.

Bara Vanlig

Kostar 350 kronor per termin.

Man får provträna två gånger gratis.

Om man inte vill bli medlem kostar det 50 kronor per gång man är med.

Alla från Västerort är välkommna att vara med.

Bara Vanlig var nominerad i Årets Eldsjäl, och även i Samhalls Visa Vägen-pris 2019.

För mer information, se Bara Vanligs hemsida eller Facebook.

Visa merVisa mindre