Här är ladan som får världens jazzelit till Farsta

Nästa vecka smäller det. Då bjuder Svante, Tompa och Björne in till ännu en helkväll i jazzens tecken i ladan på Farsta gård. – Vi lägger mycket pengar på bokningarna men det är det värt, säger Svante Rennerstad.

  • Publicerad 17:10, 11 okt 2018

För länge, länge sedan fanns två jazzklubbar i södra Stockholm. Eller ja, för ungefär 15 år sedan. En hette Jazzklubb Syd och låg i gränslandet mellan Farsta och Rågsved, den andra hette Jazzklubb Söder och låg i Midsommarkransen.

Idag finns bara en kvar. Det är Jazzklubb Syd som nu huserar i Farsta gårds lada – men drivs av gubbarna bakom Jazzklubb Söder.

– Det är lite snurrigt, säger Svante Rennerstad, och börjar berätta om hur allt startade.

Svante Rennerstad är en av de som driver Jazzklubb Syd i ladan på Farsta gård. Foto: Anna Z Ek

Möttes av en slump

Svante Rennerstad, Tompa Södergren, Björne Johansson och numer bortgångne Stickan Sandström satt och fikade på Tellus i Midsommarkransen någon gång strax efter millenieskiftet. De är lite halvt nedstämda och pratar om att jazzklubben drar för lite folk när ett annat, lika muntert, gäng gubbar dimper ned vid bordet.

De kände inte varandra alls men hör att de har ungefär samma problem och börjar prata ihop sig.

– Det visade sig att det var gänget bakom den andra jazzklubben och vi sa att ”äh vi skiter i det här och kör en tillsammans istället så vi kan göra något större!”

Andra gänget gav upp

Sagt och gjort. Typ. Det andra gänget bestämde sig nämligen för att lägga ner istället, men resultatet blev detsamma. Jazzklubb Syd intog 2004 ladan på Farsta gård och har sedan dess bjudit in artister från hela världen att jazza loss i Söderort.

– Förra gången hade vi Scott Hamilton som kom till oss från USA och Janne Lundgren flög direkt från Japan. Hade spelat på ett par tre ställen där. Vi lägger mycket pengar på bokningarna men det är det värt.

Torsdag 18 oktober är det dags igen – Kenji Rabson på bas, Krister Andersson på sax, Leo Lindberg på piano och Moussa Fadera bakom trummorna. Foto: Anna Z Ek

Varför är ni kvar i Farsta?

– Det är en suveränt bra lokal. Otrolig. Får beröm av alla musiker som kommer. En trälada från 1744-45. Otroligt gammal men står stadigt. Eller den är inte gammal, den har bara levt jävligt länge. Precis som vi ungdomliga 80-åringar här på klubben.

Och precis som er publik?

– Ja de är pensionärer till 90 procent. Men förra gången kom det faktiskt en hel del yngre, och det är viktigt för när vi lämnar jordelivet så kommer de här musikerna inte ha någonstans att spela. Snart är alla vi gubbar borta så det gäller att få in ungdomen på jazzen.

Ladan får beröm av alla artister som gästar, ladan som ”inte är gammal men levt jävligt länge”. Foto: Anna Z Ek