Målningen hänger på Serafens vägg. Foto: Kristian Lönner

Här är Kungsholmens senaste väggmålning

På måndagen invigdes en 7 meter hög målning på Serafens fasad på Kungsholmen. – Temat är att vi skyddar och bygger staden tillsammans, säger Hanna Habtezion som är en av de som medverkat i projektet.

  • Publicerad 15:55, 14 maj 2018

Den 7 meter höga och 3,5 meter breda vepan som nu sitter på Serafens ena vägg är resultatet av ett samarbete mellan stadsdelen, fastighetsbolaget Micasa och organisationen Förorten i centrum som arbetar med muralkonst för att skapa dialog mellan människor.

Hanna Habtezion är en av skaparna bakom målningen som nu pryder Serafen. Foto: Kristian Lönner

”Känns jättecoolt”

Personer bosatta i främst Rinkeby-Kista har haft work shops med de äldre som bor på Serafen för att tillsammans skapa konstverket.

– Det finns en hand som skyddar från oväder uppifrån och en hand som skyddar från oväder nerifrån. Sedan har vi med byggnader från de olika delar av stan som vi kommer ifrån och i mitten möts alla på ett torg, förklarar Hanna Habtezion, 24 år från Solna, som varit med i projektet.

Hur känns det att se målningen sitta uppe på väggen?

– Det känns jättecoolt. Innan har jag bara sett den på datorn så det är mäktigt att se den nu. Jag önskar bara den hade varit ännu större.

Arvid Vikman (S) invigningstalade på måndagen. Foto: Kristian Lönner

Vikman lyfte konstens kraft

I samband med invigningen talade stadsdelsnämndens ordförande Arvid Vikman (S). Han lyfte då fram konstens betydelse för alla som bor i staden.

– Konsten blir en oas i vardagen. Två personer kan se samma verk och ha två olika upplevelser och till skillnad från politiken är det inte viktigt vem som har rätt, sade Arvid Vikman.

Han erkände också att det varit svårare än vad han trott att ge Kungsholmsborna mer konst i det offentliga rummet.

– Jag har varit ute på lunchen och på kvällar med kamera och fotat platser där man skulle kunna ha konst men antingen har det varit privata fastighetsägare eller trafikverket som varit ägare och då har det inte gått. Men jag hoppas att det här blir ett startskott för mer offentlig konst, sade Arvid Vikman.