
TEATERGRANNAR. Birgitta Sundberg, Fria Teatern, Nicholas Olsson, Carina Jingrot från Teater Barbara och Johan Bössman, Teater De Vill tycker det behövs fler teatrar på Kungsholmen. Foto: Nira Rodriguez Molin
Här är Kungsholmens Broadway - i miniatyr
I ett teaterfattigt Kungsholmen ligger två undantag i stort sett i samma kvarter. Nu går ridån upp för teatersäsongen i stadsdelens miniatyr-Broadway.
- Nyheter
- Publicerad 06:00, 25 okt 2015
Medan grannstadsdelar som Vasastan och Söder bubblar av kulturliv med har det på Kungsholmen, med några undantag genom åren, snarare handlat ett alltför stilla vatten med få aktörer. Bland annat har några småteatrar tvingats stänga under de senaste åren, som exempelvis Teater Replica på Hantverkargatan.
Men det finns undantag – dessutom bara ett stenkast runt hörnet från varandra.
På Bergsgatan 11 och Pipersgatan 4 har Fria teatern respektive Teater De Vill och Teater Barbara, bjudit på teater i cirka 15 år. Kungsholmens broadway i absolut miniatyrformat…
– Ja, det måste det ju vara. Vi är ju de enda teaterscenerna som finns på Kungsholmen, säger Johan Bössman, konstnärlig ledare och teaterchef på Teater De Vill, och skrattar.
– Grejen är ju att det fanns till exempel mycket biografer på Kungsholmen tidigare, men på det har torkat ut på det sättet, säger Birgitta Sundberg, konstnärlig ledare på Fria Teatern.
Vad tror ni det beror på, medan det finns många till exempel i Vasastan eller på Söder?
– Ingen aning. Men jämfört med Söder så har Kungsholmen aldrig varit speciellt kulturtätt, säger Johan Bössman.
– De flesta som går på våra föreställningar är faktiskt inte från Kungsholmen, säger Carina Jingrot, en av två konstnärliga ledare på Teater Barbara.
– För vår del så har ganska mycket folk från Kungsholmen. Vi vill gärna fungera som en kvartersteater, säger Birgitta Sundberg.
"Kompletterar varandra"
De olika teaterscenerna och teatersällskapen har olika inriktningar. På Pipersgatan 4 kör teater Barbara och Teater De Vill mest föreställningar på dagen för barn- och ungdomar, när de inte är ute på turné. Samtidigt hyr man även ut scenen kvällstid till andra teaterföreningar som inte har en fast spelplats. För Fria Teatern är det just nu mest kvällstid som gäller.
– Vi kompletterar varandra fint. Att vi ligger så nära varandra tror jag är bra, är någon och besöker en av teatrarna kanske man upptäcker den andra också, säger Carina Jingrot.
– Vi har gett kabaréer, riktade mot Stockholmspubliken, på kvällstid under vissa perioder genom åren och de har varit uppskattade. Dock är det svårt att få lönsamhet på denna typ av verksamhet, säger Johan Bössman.
Många föreställningar
Nu har de en ny spännande teaterhöst och vinter framför sig och flera föreställningar som väntar på att bli sedda. I veckan hade Fria Teatern nypremiär för klassikern Full Galopp. Och de hoppas att fler ska få upp ögonen för det relativt okända kulturhörnet på Kungsholmen – men ser gärna att det blir fler teaterscener.
– Absolut, det är många teatrar som har lagt ner och det behövs fler scener. Vi har båda ganska små lokaler men omfattande verksamheter, säger Carina Jingrot.
– Det skulle verkligen behövs, över hela Kungsholmen, säger Birgitta Sundberg.