TEATERGRANNAR. Birgitta Sundberg, Fria Teatern, Nicholas Olsson, Carina Jingrot från Teater Barbara och Johan Bössman, Teater De Vill tycker det behövs fler teatrar på Kungsholmen. Foto: Nira Rodriguez Molin

Här är Kungsholmens Broadway - i miniatyr

I ett teaterfattigt Kungsholmen ligger två undantag i stort sett i samma kvarter. Nu går ridån upp för teatersäsongen i stadsdelens miniatyr-Broadway.

  • Publicerad 06:00, 25 okt 2015

Medan grannstadsdelar som Vasastan och Söder bubblar av kulturliv med har det på Kungsholmen, med några undantag genom åren, snarare handlat ett alltför stilla vatten med få aktörer. Bland annat har några småteatrar tvingats stänga under de senaste åren, som exempelvis Teater Replica på Hantverkargatan.

Men det finns undantag – dessutom bara ett stenkast runt hörnet från varandra.

På Bergsgatan 11 och Pipersgatan 4 har Fria teatern respektive Teater De Vill och Teater Barbara, bjudit på teater i cirka 15 år. Kungsholmens broadway i absolut miniatyrformat…

– Ja, det måste det ju vara. Vi är ju de enda teaterscenerna som finns på Kungsholmen, säger Johan Bössman, konstnärlig ledare och teaterchef på Teater De Vill, och skrattar.

– Grejen är ju att det fanns till exempel mycket biografer på Kungsholmen tidigare, men på det har torkat ut på det sättet, säger Birgitta Sundberg, konstnärlig ledare på Fria Teatern.

Vad tror ni det beror på, medan det finns många till exempel i Vasastan eller på Söder?

– Ingen aning. Men jämfört med Söder så har Kungsholmen aldrig varit speciellt kulturtätt, säger Johan Bössman.

– De flesta som går på våra föreställningar är faktiskt inte från Kungsholmen, säger Carina Jingrot, en av två konstnärliga ledare på Teater Barbara.

– För vår del så har ganska mycket folk från Kungsholmen. Vi vill gärna fungera som en kvartersteater, säger Birgitta Sundberg.

"Kompletterar varandra"

De olika teaterscenerna och teatersällskapen har olika inriktningar. På Pipersgatan 4 kör teater Barbara och Teater De Vill mest föreställningar på dagen för barn- och ungdomar, när de inte är ute på turné. Samtidigt hyr man även ut scenen kvällstid till andra teaterföreningar som inte har en fast spelplats. För Fria Teatern är det just nu mest kvällstid som gäller.

– Vi kompletterar varandra fint. Att vi ligger så nära varandra tror jag är bra, är någon och besöker en av teatrarna kanske man upptäcker den andra också, säger Carina Jingrot.

– Vi har gett kabaréer, riktade mot Stockholmspubliken, på kvällstid under vissa perioder genom åren och de har varit uppskattade. Dock är det svårt att få lönsamhet på denna typ av verksamhet, säger Johan Bössman.

Många föreställningar

Nu har de en ny spännande teaterhöst och vinter framför sig och flera föreställningar som väntar på att bli sedda. I veckan hade Fria Teatern nypremiär för klassikern Full Galopp. Och de hoppas att fler ska få upp ögonen för det relativt okända kulturhörnet på Kungsholmen – men ser gärna att det blir fler teaterscener.

– Absolut, det är många teatrar som har lagt ner och det behövs fler scener. Vi har båda ganska små lokaler men omfattande verksamheter, säger Carina Jingrot.

– Det skulle verkligen behövs, över hela Kungsholmen, säger Birgitta Sundberg.

Det här är på gång hos teatrarna

Fria Teatern

Full galopp

Av Mark Hampton och Marie
Louise Wilson. Om den egen­sinniga och originella modegurun Diana Vreeland.

Spelas: 28/10, 29/10

Mor och barn

Av Jon Fosse. Om en mamma och son som återses efter lång tid.

Spelas: 13/11, 14/11, 16/11, 18/11

.ren.

Av Lars Norén. Om två par i olika åldrar och relationsskeden

Spelas: 22/11, 23/11, 25/11

Dansösen Käthe Hermann

Av Anne Lepper, en ”absurd
tysk pjäs”.

Spelas: 2/12, 5/12, 7/12, 9/12

Samtliga spelas på Lilla Scen, Bergsgatan 11. För mer info gå in på friateatern.se

Teater Barbara

Barbie Nils och pistolproblemet
För 4-7 åringar. Bygger på en norsk barnbok av Kari Tinnen

Spelas: 3/12 och 4/12, klockan 9.30 och 10.45, samt 5/12, 12/12, 19/12 klockan 13.

Rapunzel

För 8-12-åringar. Premiär 30 januari.

För biljetter och mer info gå in på barbara.nu.

Teater De Vill

Identitet Lärare

Av Judit Benedek & Robert Jelinek i samarbete med Tobias Andersso.  Bygger på intervjuer och workshops som genomförts tillsammans med lärare över hela landet.

Stoneface/Duckface

Av Emma Broström. Om att söka efter sin identitet, pubertetens konsekvenser, känslan av att stå utanför och rädslan över att bli avslöjad.

Spelas: 5/11, 6/11

Ankarbarnet

Av Johan Bössman och Judit Benedek. Om flyktingungdomars verkliga upplevelser och berättelser. 

Den okända resan

Av Robert Jelinek. En föreställning som tillsammans med lågstadieklasser undersöker flyktens orsaker, tillvägagångssätt och mål. 

För fler datum se hemsida teaterdevill.com.

Teater De Vill och Teater Barbaras förställningar spelas på
Scenen Pipersgatan 4.

FOTNOT: Även till exempel ST Eriks scengymnasium och Kulturskolan har scener där föreställningar spelas med jämna mellanrum.

Visa merVisa mindre