Det blir ett helt gäng med krogar i den nya Medborgarhuset, men ingen av dem är en rockklubb. Foto: Läsarbild Nyréns arkitektkontor

Här är krogarna som ska öppna i nya Medborgarhuset

Glöm Debaser och Göta källare. Familjevänliga restauranger dominerar när det nya Medborgarhuset öppnar sina dörrar efter renoveringen.

  • Publicerad 05:01, 24 sep 2019

Den största nya restaurangen blir ”the Public”. Det är ett koncept som i dag finns i Sundbyberg, Åkersberga och Täby och som serverar allt från svensk husmanskost till Europas klassiska kök. Restaurangen ska ligga i västra flygeln på plan 3, 4 och 5, bland annat i hela den gamla bibliotekslokalen. Restaurangen ska troligtvis även ha uteservering.

Näst störst blir Olivia, som också ska ligga i västra flygeln på plan 3. Olivia är ett norskt företag med italienskt koncept. Restaurangen ska antagligen också ha uteservering.

Pizza hut stannar kvar

Den tredje stora restaurangen blir Pizza Hut, som kommer att ligga på samma ställe som tidigare i husets östra flygel mot Götgatan.

Mot Folkungagatan kommer Mezefabriken och Hawaii Poké att öppna. Den nuvarande trottoaren ska breddas, så staden räknar med att även dessa kommer att ha uteserveringar.

– Det tror vi kommer att bidra till att göra ”stumpen” av Folkungagatan mer intressant och mindre trafikbetonad, skriver Karin Westling, projektledare för nya Medborgarhuset i ett mejl. 

Bildextra – se bakom byggplanket på nya Medishuset

Kafé under jord

Det är även tänkt att finnas ett stort kafé i våningen under markplan. Där ska en ny entré till huset öppnas upp från från tunnelbanans biljetthall.

– Men där finns det ingen hyresgäst ännu, skriver Karin Westling.

Kontorshyresgästerna blir studieförbundet Sensus, reklambyrån Garbers, it-företaget RG19 , bolaget Assistans för dig samt den katolska kyrkan.

Badet blir kvar

Kommunala verksamheter, som badhuset och biblioteket, kommer också finnas när det nya Medborgarhuset öppnar, vilket sker sommaren 2020.

Kostnaden för Medborgarhuset drar i väg – rulltrappor slopas