Här är konstverken som valdes bort till förmån för Pingpong

Då kommunen skulle välja vilken konstnär som skulle få pryda den nya sporthallen i Kungsängen stod det mellan tre olika anbud. Men varför föll valet på just Peter Johansson? Mitt i har gått igenom samtliga alternativ.

  • Publicerad 05:02, 20 aug 2020

Vi vet nu att det var Peter Johanssons ”Pingpong” som tog sig hela vägen och kommer pryda Kungsängens nya sporthall med sitt blåa skimmer. Men vilka var det andra konstnärerna som tjänstemännen tittade närmare på? Och hur gick tankegångarna?

Konstnären om uppmärksamheten: ”Det är jätteskojigt”

Så gick arbetet att välja konstverk till

Mitt i har begärt ut och tagit del av samtliga anbud som inkommit till kommunen. Gruppen av tjänstemän har tittat på en rad punkter däribland, konstnärligt innehåll, estetiska värden och hållbarhet övertid. Varje jurymedlem har sedan fått poängsätta respektive kategori mellan 1-5 poäng. Det slutgiltiga valet föll på den som fick högst totalpoäng.

Så mycket har kommunen betalat för den nya sporthallskonsten


#1 –– Studio MURKLA – ”Vid sidan av planen”

Studio MURKLA ville försöka fånga kommunens intresse med sitt verk ”Vid sidan av planen”. De beskriver själva det som en ”gestaltning där alla kroppar och känslolägen får plats”.

Illustration: Studio Murkla

”Hallen, Bänken, Konen, Pausen, Läktarn. Berättelsen är indelad i fem olika teman, där situationer och känslor gestaltas med mänskliga figurer i plywood samt målade och folierade linjer som rör sig över väggar, golv och fönster. Genom att arbeta med ett flertal olika ytor och binda ihop dem visuellt och spatialt integrerar vi verket i byggnaden och aktiverar mellanrummen.”

Juryns kommentar: ”Bra med koppling till idrotten. Visar på idrottens olika dimensioner. Förhåller sig men ingen dialog uppstår.”

Totalpoäng: 144 poäng


#2 –– Melissa Henderson – ”Blink”

Konstnären Melissa Henderson – ”Blink” bidrag till den nya sporthallen bestod av måleri så det stod härliga till, både i entrén, i trappen och längst den långa fönsterkorridoren.

Foto: Melissa Henderson

”Bakgrunden till Blink, idén jag utvecklat och nu presenterar är inspirerat av en fascinerande vetenskapsdokumentärer om hjärnan, där idrottare stod som exempel för hjärnans oerhörda kapacitet. En bordtennisspelare som världsmästaren Jan-Ove Waldner reagerar blixtsnabbt när pingisbollen kommer farande. Idrottarens hjärna beräknar omedvetet under ett ögonblick otaliga matematiska beräkningar: vilken hastighet bollen rör sig i, vinkeln på bollen och bedömer om den är skruvad osv.”

Jurys kommentar: ”Ser inget samband med idrott. Inte tillräckligt intressant dialog. Färgval är ok, materialval mindre bra. Spelar ganska bra mot miljön.”

Totalpoäng: 106 poäng


Illustration: Jan Stenberg

#3 –– Peter Johansson – ”Pingpong”

Vid det här laget känner de flesta läsare till Peter Johanssons bidrag, vilket också var det som valdes ut av kommunen. Så här beskriver han själv sitt verk:

”Det är en skämtsam rörlig skulptur vi ser, en ny modern symbol med tydlig inspiration från de gamla amerikanska vägskyltarna man hittar efter amerikanska motorvägar (highways), men också med minnen från de många humorprogram på tv som beskrivit bordtennis i enkla skämtscener, oftast med rörelser, fram och tillbaka, där ögon eller hela huvudet maniskt följt bollens rörelse mellan spelarna.”

Kolla! Här är konsten som ska möta dig vid nya sporthallen

Juryns kommentar: ”Fantastisk kreativ, lustfylld och knasig konst. Barnperspektiv. Något som förändras och skapar ett landmärke. Känns som en leksak. Reklam associationer. Förhöjer.”

Totalpoäng: 148 poäng