Vi har träffat Söderorts tunnelbanekatter Foto: Sacharias Källdén

Här är katterna som regerar över tunnelbanan

Alla har sett dem. Alla har klappat dem. Vi har hängt med dem. Här är Söderorts tunnelbanekatter.

  • Publicerad 11:30, 10 maj 2019

Träffa kändiskatterna i ditt kvarter. Här "berättar" några av katterna sin story.

Hägerstenskatten Ville. Foto: Sacharias Källdén

Alla älskar Åsens tunnelbanekatt Ville

"Ville är från en bondgård i Gävletrakten och var den sista katten i kullen så han är van att få mycket uppmärksamhet. Han är överallt men att hänga i tunnelbanan är det nya, sen de i tobaksaffären började mata honom. Han gillar att vara där för att det kommer mycket folk och nu vet alla vem Ville är och folk älskar honom.

Ville är väldigt social och ett matvrak och lyckas bli insläppt och bjuden på mat hela tiden, även av dem som är katträdda annars. Hos grannen som bor under oss har han hoppat in genom fönstret flera gånger. När vi hade kräftskiva på gården fick han alla att mata honom och så låg han smaskade på sin egen kräfta."

Åsenbon Jenny Jacobsen är Villes ägare Foto: Sacharias Källdén

"Av människor är han bara uppskattad men mot andra katter är han lite bossig och han har konstant hamnat i bråk.

I början när vi släppte ut honom så drog han långt. Vi har hämtat honom en åtta, nio kilometer hemifrån och vi fick samtal från folk hela tiden om att de hittat vår katt. Nu har vi inget halsband på honom längre, för att alla ringer oss då. Och nej, det här är ingen saknad katt. Det är bara Ville."

Berättat av Åsenbon Jenny Jacobsen, katten Villes ägare.

Kärrtorpskatten Sinne. Foto: Sacharias Källdén

Sinne myser lagom mycket med folket i Kärrtorp

"Jag är en katt som gillar att sova och träffa människor och djur. Jag vill bestämma över mig själv. Min förmoder var norsk skogskatt. Jag kom till Stockholm Central med tåg i en bur när jag var 13 veckor, inte själv såklart, utan jag hade sällskap av människor.

Det var en oktoberdag 2010 och jag hamnade hos ett gosigt 4-årigt barn och hennes mamma i en lägenhet i Kärrtorp. De var snälla men också lite irriterade för jag klättrade på allt och kunde aldrig ta det lugnt. Det var kul i lägenheten men jag längtade oftast ut och det var härligt att bli utsläppt ibland."

Jag älskar torget i Kärrtorp. Det finns speciellt ett ställe där det passerar mycket människor och de kommer i stötar, alltid finns det vänner som tar sig tid för en pratstund med mig. Jag har tid för det mesta. Vissa får klappa mig. Men ibland går jag undan eller fräser eller rivs eller bits. Vissa har ju ingen känsla. Jag har lärt mig att vara på min vakt. Generellt sett tycker jag om människor. De får mig att känna mig speciell.

De är bra Kärrtorpsborna, håller ihop och schasar bort puckon när det behövs. Det har hänt att jag råkat ut för några puckon som velat göra mig illa. Det vill jag helst inte prata om. Då tänker jag på mina vänner för de är så många och gör mig glad."

Sinnes historia berättad genom hennes ägare, som vill vara anonym.

Bagiskatten Pepsie myser med fotografen Sacharias. Foto: Johann Bernövall

Pepsie känner de flesta i Bagis

Har du tagit tunnelbanan till eller från Bagarmossen är chansen stor att du sett Pepsie sitta och chilla i biljetthallen. När vi är på besök kommer lokala kändiskatten genast fram och vill gosa med fotograf Sacharias. SöderortDirekt har sökt Pepsies ägare men hittills utan framgång.

Arkivbild. Cato i Björkhagen. Foto: Erik Simander

Pådrag när Cato försvann från Björkhagen

Original-lokalkändiskatten Cato på ett av sina två sedvanliga ställen i Björkhagen. I höstas blev det stort pådrag när Cato var försvunnen men tack och lov återfanns han efter stor sökinsats från frivilliga och kunde återvända hem.

Bekräftat: Kändiskatten Cato är hemma igen