Förstelärare. Järfällas fyra nya förstelärare under ceremonin i kommunhuset. Foto: Privat

Här är Järfällas rykande färska förstelärare

Kommunen saknar omkring 20 förstelärare. Men nu har fyra av Järfällas lärare fått utmärkelsen. "En bra lärare måste våga testa nya saker", säger Stina Wallius Ojde på Skälbyskolan.

  • Publicerad 08:40, 12 nov 2021

En bra lärare är någon som vågar prova nya saker,

I dag finns 63 förstelärare i Järfälla. Hur många förstelärare en kommun kan få baseras på hur många elever som finns. Pengarna söker man från statligt håll och Järfälla kan söka stöd för ungefär tjugo till.

– Det är stor rotation inom läraryrket och många har gått i pension, säger Izabela Seger, lektor hos barn- och elevhälsan på Järfälla kommun.

Hon är en av hjärnorna bakom kommunens nya meriteringsprocess som ska vaska fram de nya förstelärarna. I den här vändan har de under sex veckors tid tagit in referenser, intervjuat elever och besökt lektioner.

Fyra nya förstelärare

Resultatet blev fyra lärare som i förra veckan fick ta emot utmärkelsen under ceremoniella former.

En av dem var Skälbyskolans Stina Wallius Ojde.

– Det var roligt när rektorn kom in och berättade för mig i klassrummet. Eleverna applåderade, de var jättegulliga.

Som förstelärare ska man fokusera på det "pedagogiska hantverket" och inspirera andra med goda exempel. En förstelärare ska också leda utvecklingen av undervisningen samt motivera och inspirera kollegor.

– Det blir mer ansvar, men det ska också bli roligt att få vara med och påverka och utveckla vår skola så att den blir ännu bättre än den redan är, säger Stina Wallius Ojde.

5000 mer i lön

Enligt Skolverket är syftet med förstelärarna att göra läraryrket mer attraktivt och att säkra en god undervisning för eleverna. För det får man 5000 kronor mer i lön.

Vad utmärker en bra lärare tycker du?

– Någon som lyckas få eleverna att vilja komma till skolan och lära sig nya saker. Och någon som inte fastnar i samma gamla arbetssätt, utan någon som vågar prova nya saker, säger Stina Wallius Ojde.

Förstelärare. Stina Wallius Ojde tyckte det var roligt att höra vad eleverna hade att säga om henne. Foto: Privat

Järfällas nya förstelärare

Utöver Stina Wallius Ojde fick Emma Silver, även hon på Skälbyskolan utmärkelsen. De två andra var Karin Njord och Helena Thorlin Sjöberg på Sandviksskolan.

Tidigare har Järfälla kommun tagit in ett externt företag för meriteringsprocessen men nu gör de den i egen regi. Orsaken är att kompetensen inom kommunen är så pass hög att de kan göra det själva.

Processen består av fyra steg: referenser från rektor, tre lektionsobservationsrapporter, tre ljudfiler från elevintervjuer samt en reflekterande text som läraren ska skriva.

Visa merVisa mindre