Enligt Åsa Marcusson har det blivit vanligare att Järfällabor önskar egen begravningsmusik Foto: Mostphotos

Här är Järfällabornas populäraste begravningslåtar

Att välja en specifik låt till sin begravning är ett populärt sätt att göra ceremonin mer personlig. Och nu har Fonus, tillsammans med Sifo, undersökt vilka låtar som är populärast. I Järfälla är svenska visor vanliga, men i topp ligger en amerikansk psalm.

  • Publicerad 13:00, 25 jan 2019

De flesta har nog någon gång funderat över hur ens egen begravning kommer se ut. Hur många kommer dyka upp? Kommer det bara vara sorgetungt, eller kommer det talas goda minnen?

Men många har nog också frågat sig hur ceremonin kommer låta. Och faktum är att det är en av de aspekter du har makt att påverka själv. Man kan nämligen önska egen musik till jordfästelsen.

– Det är väldigt vanligt. Jag upplever det som att våra kunder tycker musiken är jättebetydelsefull för ceremonin, säger Åsa Marcusson på Fonus.

– Den är ett sätt att göra begravningen mer personlig. Den avlidne, eller anhöriga, kan välja en låt där det finns en speciell anknytning, fortsätter hon.

Amazing Grace mest önskade låten

Nu har Fonus, tillsammans med Kantar Sifo, undersökt vilka som är de vanligaste önskelåtarna bland Järfällaborna. Det är mycket svenskt på listan, men allra mest önskad är den amerikanska psalmen ”Amazing grace”.

Därefter följer några svenska klassiker. Näst vanligast är ”Tröstevisan” av Benny Andersson, följd av ”Så skimrande var aldrig havet” av Evert Taube och ”Himlen är oskyldigt blå” av Ted Gärdestad. Men utanför topp 5-listan gömmer sig många mindre konventionella önskemål.

– En gång spelade vi ”Basin street blues” av Louis Armstrong. Den avlidne var trumpetare och det var lite jazztema på hela ceremonin. Det var jättefint, säger Åsa Marcusson.

Hårdrock gör sig jättebra på orgel

Åsa Marcusson, Fonus

– En annan gång spelade vi ”Internationalen”, när den avlidne var en fackligt aktiv person. Det kan låta udda, men den lämpade sig bra där och då, fortsätter hon.

Enligt Åsa Marcusson får de ofta önskemål om låtar inom lite mer otippade genrer. Hårdrock är till exempel inte helt ovanligt.

– Hårdrock gör sig jättebra på orgel! Bara organisten får tid att ta ut melodi och öva ordentligt, säger hon.

Organisten vägrade spela

Begravningsbyråerna är öppna för alla önskemål och uppmuntrar ofta kunder att fundera över just musikvalet. Men det slutgiltiga upplägget för ceremonin görs i samspråk mellan de anhöriga och prästen eller officianten som förrättar begravningen. Och i sällsynta fall kan de få svårt att komma överens.

– Det var en som ville ha ”Tomteparaden”, men då vägrade faktiskt organisten haha, säger Åsa Marcusson.

– Men det är charmigt ändå att folk vågar önska från hjärtat. Det gör ceremonierna bättre och mer personliga.

Vilken låt vill du själv ha på din begravning?

– Jag gillar ”Strövtåg i hembygden” av Mando Diao. Den påminner mig lite om Dalarna, säger Åsa Marcusson.

Fakta

Järfällabornas mest önskade begravningslåtar

  1. Amazing Grace, John Newton (textförfattare)
  2. Tröstevisan, Benny Andersson
  3. Så skimrande var aldrig havet, Evert Taube
  4. Himlen är oskyldigt blå, Ted Gärdestad
  5. Air, Johann Sebastian Bach
Källa: Fonus/Kantar Sifo