E-hjälp. Ordförande i Seniornet Kenth Javestad lotsar Siv Östin, en av besökarna på föreningens öppna hus. I förgrunden besökaren Sonja Holmberg. Foto: Linda Gren

Här är inga datafrågor för dumma

”Läs mer på vår webb!”, ”programmet finns på SVT play”, ”betala via Paypal”... För de allra flesta är uppmaningarna lätta att ta till sig men för många äldre är e-samhället ett stort hinder. Räddaren i nöden heter Seniornet och finns i Vinsta.

  • Publicerad 21:32, 15 feb 2015

En våning upp på Sorterargatan 4 i Vinsta sitter Lisen Wiklund, Anita Paues och Kenth Javestad över en varsin kopp kaffe. De jobbar liksom flera andra frivilliga med att lära Hässelbys och Vällingbys äldre om allt från hur du använder en Ipone eller surfplatta till hur du betalar räkningar och surfar loss på nätet.

Seniornet Hässelby-Vällingby startades för snart femton år sedan och har växt sig stor. Hela 450 medlemmar tar del av föreningens breda utbud som är tänkt att attrahera alla över 55 år oavsett datorkunskaper.

Nybörjarkurser varvas med mer avancerad utbildning. Högt, lågt och allt däremellan beroende på medlemmarnas uttalade intresse. Just i dag är det drop in så alla möjliga frågor dyker upp.

– Grundtanken med föreningen är att hjälpa de som hamnat utanför, de som pensionerades innan datorexplosionen skedde på arbetsplatserna. Många är kvinnor vars män alltid skött bokföringen. När männen går bort blir det svårt, man kanske har en dator men vet inte hur man ska använda den, säger Kenth Javestad som är föreningens ordförande.

Borde finnas i hela landet

Seniornet får viss ekonomisk hjälp från stadsdelsförvaltningen men Lisen, Anita och Kenth anser att kommuner i hela landet i högre utsträckning borde hjälpa dem som inte haft ork att
ta plats i e-samhället.

– Vi ska ju sköta allt digitalt i dag; boka sjukhusbesök, apoteken, bankerna... I dag går det ju inte ens att komma åt sina pengar. Vi är inte emot e-samhället men eftersom vi tvingas leva i det är det många äldre som hamnar utanför. Vem ska hjälpa dig? Barnen eller barnbarnen kan säga att ”gör så här, sen gör du så här och så här”, det kan vara svårt att hänga med. Här jobbar vi i långsam takt, bara att lära sig hur en mus fungerar kan ta tid, säger Lisen Wiklund.

Kursutbudet varierar över tid, allt är som sagt styrt av medlemmarnas önskemål. Just nu är kursen ”Lär känna iPhone” så pass populär att föreningen dubblat platserna.

På samma sätt drar ”Lär känna Android surfplatta” mycket folk till Vinsta. Rena nybörjarcirklarna är fortfarande mycket välbesökta. Vissa ”vill egentligen inte - men måste”, kanske är rädda för att betala räkningarna via datorn eller att dela med sig av info på sociala medier.

– Men det är många som blivit omvända, plötsligt öppnar sig en helt ny värld för dem när de kommit ut på nätet, säger Anita Paues.

Ett socialt nätverk

Men allt handlar inte om datorer i föreningen trots att det kan verka så när man rör sig bland all modern utrustning.

– En del kommer hit bara för det sociala, de kanske sätter sig och spelar lite spel, säger Anita Paues.

Andra kommer hit, tittar in i rummet, och går sedan raka vägen till fikarummet en bit bort från undervisningssalen. IRL, den engelska förkortningen för ”i verkliga livet”, har fortfarande en stark dragningskraft.

Häng med i SeniorNet Hässelby-Vällingby

Vill du också lära dig hantera en dator, Iphone eller surfplatta? Surfa då in på... eller vänta... Hämta Seniornets program på biblioteken i Åkermyntan, Bibblerian, Spånga, Blackeberg och Vällingby!

Info om föreningen finns så klart på nätet också: http://www.seniornethasselbyvallingby.se