Här är Icas viktiga bygge på Lillsidan

Nu är detaljplanen klar för Icas stora bygge på Lillsidan. Hur bygget kommer att påverka handeln i Enköping återstår att se.

  • Publicerad 09:12, 18 jun 2020

Ica-handlarna konkurrerar med varandra.

Ryktet har hörts länge; Ica Stjärnköp och Ica Västerhallen ska slås ihop och bli ett Ica Kvantum.

För ungefär tre år sedan köpte Ica Fastigheter, genom ett dotterbolag, mark på Dr Westerlunds gata. Där vill Ica driva handel, men fortfarande är inga beslut fattade om formerna.

– Det formella beslutet hos oss om att etablera en ny butik är inte fattat ännu men detaljplanen vann laga kraft i maj 2020 och arbetet med att skapa trivsamma kvarter med bostäder och en Ica-butik fortsätter, meddelar Mats Mehlberg på Icas presstjänst.

Mats Mehlberg bekräftar att Ica har ambitionen att bygga en ny modern Ica-butik i Enköping som ska ersätta två befintliga Ica-butiker i de centrala delarna. Men beslutet är alltså inte formellt taget ännu.

Förhållandet mellan lokala Ica-handlarna och koncernen Ica är något komplicerad.

– Ica-handlarna konkurrerar med varandra, och andra Ica-handlare i området är inte med och fattar beslut om etablering, men självklart informerar vi dem, meddelar Mats Mehlberg.

Fria företagare

Ica-handlarna är fria företagare som själva bestämmer över sin butik, personal, sortiment och pris, men nya butiker drivs under kort övergångsperiod vid exempelvis nyetableringar som ett dotterbolag till Ica Sverige.

– En Ica-handlare rekryteras inte utifrån tillgång på eget ekonomiskt kapital, utan det slutgiltiga valet ska alltid falla på den bäst lämpade kandidaten för en specifik butik. Handlaren kan sedan köpa butiken av Ica Sverige genom den vinst som genereras i dotterbolaget, tills butiken blir ett helt eget bolag, berättar Mats Mehlberg.

I det förslag som kommunen tagit fram placeras livsmedelsbutik med bostäder i övre våningsplan närmast Doktor Westerlunds gata och flerbostadshus  i den södra delen. Bebyggelsen får vara fem till sex våningar som högst i den norra delen av fastigheten för att sedan trappa ned till tre våningar längst i söder och sydväst.

Ica har målsättningen att öppna den nya butiken hösten 2022.

Framför Ica-butiken byggs ett entrétorg som ska fokusera på den bilfria medborgaren med en trygg miljö och god tillgänglighet för dem som går och cyklar. Företaget planerar för cykeldepå där cyklisten kan ladda sin elcykel och låsa in hjälm eller andra värdesaker, hundparkering genom ”smarta hundkojor” och andra servicefunktioner.

Förutom butiken ska det även byggas ett 100-tal bostäder i olika storlekar.

Ica ledande på detaljhandel

Ica AB, Solna, är en av Nordens ledande detaljhandelskoncerner. Namnet Ica kommer av Inköpscentralernas AB.

Koncernens verksamhet omfattar bland annat partihandel samt samordning och utveckling av detaljhandelsverksamheten.

I moderbolaget Ica Gruppen AB ingår förutom Ica Sverige även Rimi Baltic med dagligvaruhandel i de baltiska staterna.

I gruppen ingår dessutom bland annat Ica Fastigheter, Ica Banken och Apotek Hjärtat.

Källa: Nationalencyklopedin

Visa merVisa mindre

Blåljus: Inbrott och stölder

Nyheter En hel stöld. En halv. Och en som avbröts.tisdag 27/10 11:21

Helgens blåljus: Cykel värd 115.000 kr stulen / Hundägare vägrade koppla hund / Misshandel på torget

Nyheter En hundägare vars hund bitit andra tidigare vägrade koppla hunden på polisens anmodan. En cykel värd 115.000 kronor har stulits. På torget och på nattklubben bråkades det. Där är något av det som...måndag 26/10 12:33