Här i huset på Bondegatan 70 och Klippgatan 16 delas inte posten ut sen några veckor tillbaka. Gudrun Arebert är förbannad för att hon måste gå en kilometer bara för att hämta hem sina brev. Foto: Elina Lundberg

Här är huset på Södermalm där brevbärarna inte FÅR dela ut post

Posten har dömt ut brevinkasten i ett hus på östra Söder men hyresvärden vägrar fixa dem. Nu straffas de boende som måste gå en halvkilometer till ett postkontor för att hämta sina brev.

  • Publicerad 11:45, 11 nov 2016

Det är i en fastighet i hörnet där Bondegatan möter Klippgatan som postutdelningen strypts. Postnord anser inte att brevinkasten i huset håller måttet.

Enligt den information som skickats till de boende i huset sitter brevinkasten för lågt ner på dörrarna.

– Då är det en arbetsmiljöfråga och för oss är arbetsmiljön överordnad, säger Erik Fogelström, produktionsområdeschef på Postnord.

Ovanligt med poststopp

Enligt Postnord tog man kontakt med fastighetsägaren redan i september förra året och anmärkte på inkasten.  Sen dess har posten flera gånger påtalat bristerna på nytt och bett fastighetsägaren om en åtgärdsplan, men utan att få en sådan.

Sen den 17 oktober delas därför inte längre posten ut till boende i huset.

– Det är sällan det går såhär långt men det händer. För det mesta brukar man hitta en lösning, att man smörjer brevinkasten, sätter upp brevlådor vid dörrarna eller fastighetsboxar i trappuppgången, säger Erik Fogelström.

"Förbannade"

För att få sin post måste nu de boende i huset gå till ett företagscenter på Kocksgatan 15. Det är en promenad på en dryg halvkilometer enkel väg.

– S-K-I-T.  Det är vad jag tycker. Det är klart att vi är förbannade. Som hyresgäster har vi inget att säga till om, säger 76-åriga Gudrun Arebert.

Södermalmsnytt har sökt hyresvärden per telefon och mejl utan framgång. I ett brev till de boende skriver hon att de förändringar av fastigheten som Postnord kräver innebär stora kostnader och att hon hoppas att de nöjer sig med mindre ändringar, som att blockeringar av inkasten tas bort och att trasiga inkast lagas.

Enligt Erik Fogelström kommer Postnord häva poststoppet om fastighetsägaren skickar in en åtgärdsplan till dem.