Ombildas. Fastigheten Bysätra 1 i Sätra är först på tur bland föreningarna som velat ombilda i Sätra. Om de röstar nej så får nästa förening som godkänts chansen. Foto: Claudio Britos

Här är husen som får klartecken att ombildas i 127

Enligt Stockholm stad fanns det bara utrymme att ombilda 275 hyreslägenheter i Skärholmen stadsdel. Men i veckan valde stadens ledande politiker att spräcka den gränsen och ge grönt ljus att sälja 394 stycken.

  • Publicerad 10:58, 3 mar 2020

Paloma Winneth Varelamontes bor i Sätra och är talesperson för nätverket "127 tillhör oss". Foto: Lisa Halldén

Totalt har 394 lägenheter i Skärholmen och Sätra fått grönt ljus av staden för att ombildas till bostadsrätter.

I Sätra är det Bysätra 1, som består av totalt 101 lägenheter, som blir först på tur att rösta om ombildning. Över två tredjedelar måste rösta ja för att ombildning ska ske. Om de inte kommer upp i de siffrorna, så går turen vidare till nästa förening som anmält intresse och godkänts av staden.

I Skärholmen är det 293 lägenheter i Harholmen 1 som står först på tur. De har tre månader på sig att bestämma sig.

Spräcker gränsen

SkärholmenDirekt har tidigare rapporterat om att det kunde bli svårt att få igenom några ombildningar i Sätra och Skärholmen. Enligt de direktiv som den grönblå majoriteten beslutat om får ombildningar nämligen bara ske i stadsdelar där mer än 60 procent av bostäderna är hyresrätter och där de kommunala bostadsbolagen äger mer än 50 procent av hyresrätterna.

Enligt den statistik som beslutet baserades på, från 2017, kunde endast 35 lägenheter i Sätra och 240 i Skärholmen ombildas om gränsen inte skulle spräckas.

Här är alla hus som får klartecken att ombildas i Stockholm

Att spräcka gränsen är just vad staden valt att göra.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin menar att man ändå i stort sett hållit det man lovat på andra håll:

– Det går visserligen från 61 till 57 procent hyresrätter i Sätra, men sett till allmännyttan går det från 57 till 55 procent allmännytta i området. Dessutom är vi långt ifrån det övre tak vi haft, om att som mest ombilda 5 000 lägenheter i Stockholm.

Näst på tur får nej

Om Bysätra 1 inte ombildar så går formellt frågan till plats två i listan. Det är Hjälmsätra 3, med 193 lägenheter. Men den, berättar Dennis Wedin, kommer få ett blankt nej:

– Vi har kunnat hitta möjligheten, och där glada att erbjuda ombildning, för föreningen på 101 lägenheter, men jag vill vara ärlig från början med att de andra föreningarna är för stora, givet det lokala riktmärket som vi har.

Paloma W Varelamontes är talesperson för nätverket "127 tillhör oss" och menar att Moderaternas beslut är ett slag mot majoriteten av boende i området:

– De allra flesta som bor här har inte så mycket pengar på banken, och måste då ta lån. Det är inte så lätt för många här, som är arbetarklass och inte har hundra procent fast anställning.