Här är Huddinges snyggaste hus – om Huddingeborna får bestämma

Deras tidigare hus förstördes i en brand 2015. Två år senare byggdes det nuvarande huset, ritat av Gert Wingårdh, klart. Nu har trävillan vunnit Huddinges byggnadspris 2019. – Det är jättekul. Och det är väldigt härligt hus att bo i, säger Johan Lindqvist.

  • Publicerad 09:30, 15 okt 2019

När mitt i Huddinge frågade runt bland människor i centrum vilken av de fem kandidaterna till Huddinges byggnadspris som de tyckte mest om fanns en klar favorit: Trävillan i Stora Mellansjö, i Högmora.

Huddingebor om nominerade huset: ”Jag vill bo där!”

Huset fick också flest röster – drygt hundra fler än tvåan. Trävillan, ritad av Gert Wingårdh, kammade hem 426 röster. På andra plats kom Spindelparken i Sjödalen, som fick 325 röster. Kvarteret Gulsparven kom på tredje plats med 317 röster.

De här kan bli årets Huddingebyggnad

– Det är jätteroligt! Hela grejen är lite lustig, jag har precis startat hemmarestaurang och parallellt som vi fick reda på att vi var nominerade sökte jag serveringstillstånd, säger Johan Lindqvist, som bor i huset med sin familj.

Förra huset förstördes i eldsvåda

Huset och platsen har också en speciell historia. Familjen har bott här sedan 2001, men deras förra hus förstördes i en eldsvåda 2015.

Det nya huset är ett typhus av Gert Wingårdh, med speciallösningar för den här platsen. Bland annat har det en 70 kvadratmeter stor balkong med ett träd mitt i.

Det är fantastiskt med ljuset och rymden och utsikten över Magelungen

Johan Lindqvist

– Det nya huset är ganska likt det gamla. Det har stora sociala ytor och känslan i huset är likadan, säger John Lindqvist och fortsätter:

– Det är fantastiskt med ljuset och rymden och utsikten över Magelungen. Jag kan stå långt bort från fönstren och titta ut över sjön och se hela. Det är ett härligt hus att bo i, vänner som är på besök brukar inte vilja åka hem.

Färre röster i år

Kommunalrådet Malin Danielsson (L) är också glad över vinnaren.

– Det är ett väldigt fint hus med snygg design och de har lyckats fantastiskt väl med att anpassa huset ill naturen. Det är också signifikativt för Huddinge att naturen kommer nära inpå knuten.

I år var bland annat en privatbostad, en park, student- och seniorbostäder nominerade. Går det att jämföra så olika typer av objekt?

– Ja och nej. Det är ett axplock av vad som byggs och håller hög kvalitet. Byggnadspriset ska både lyfta upp arkitektur, men också visa på variationen på det som byggs.

Totalt kom det in 1 388 röster. Det var betydligt färre än förra året då Glömstaskolan vann och det kom in nästan 2 000 röster.

– Det är svårt att veta vad det beror på. Det är klart att om det till exempel är en park som många har anknytning till är det fler som engagerar sig. Men det kan också vara tillfälligheter att det hände en massa andra saker samtidigt som omröstningen pågick.

Prisutdelningen hålls på kommunfullmäktiges sammanträde i december. Då får vinnaren en plakett att sätta på huset.