ETTA Mattias, Shiler och Isabell är Huddinges nya trygghetsvärdar. Foto: Sacharias Källdén

Här är Huddinges nya trygghetsvärdar

Shiler, Mattias och Isabell är Huddinges nya trygghetsvärdar. Deras jobb går ut på att röra sig över hela kommunen och bygga relationer. "Vi ska skapa trygghet genom att synas och se", säger Isabell.

  • Publicerad 09:29, 19 okt 2021

Vi promenerar från kommunhuset ner mot Huddinge centrum. Mattias, Shiler och Isabell har mörkblå jackor med texten "Trygghetsvärd" tryckt över ryggen. De hälsar på torghandlarna och andra vi möter.

– Om ett tag kommer fler att känna igen oss, säger Isabell.

Huddinges nya trygghetsvärdar har bara varit igång i några veckor. Just nu går arbetet mycket ut på att åka runt och presentera sig på olika verksamheter. De är inga vakter eller väktare, utan deras uppgift är att arbeta trygghetsskapande och relationsbyggande.

– Vi ska bygga långsiktiga relationer. Vi är kommunens ögon och öron, säger Shiler.

Mattias, Shiler och Isabell är alla tre utbildade socialpedagoger med anknytning till Huddinge. Mattias har arbetat med ungdomar, Shiler har arbetat med våldsutsatta tjejer och som väktare i Huddinge och Isabell, som bor i Flemingsberg, har arbetat på stödboende för hemlösa och missbrukare.

– Vi talar alla tre flera språk utöver svenska och engelska. Shiler talar kurdiska och persiska, Isabell finska och jag talar arabiska och syrianska, säger Mattias.

TAJT GRUPP. Isabell, Mattias och Shiler klickade direkt och det är mycket skratt i gänget."Det behöver vi för att orka", säger Shiler. Foto: Direktpress

Ska skapa långsiktiga relationer

Trygghetsvärdarna börjar dagen med ett morgonmöte då de går igenom var det kan finnas ett extra behov och bestämmer var de ska åka. De samverkar med fältassistenter och lokalpolisen och varje vecka får de en lägesbild från den operativa samverkansgruppen om det varit stökigt eller oroligt i något område.

– Vi kan gå runt i centrum, men också vara inne på biblioteket, fritidsgården eller vårdcentralen. Kanske är det många ungdomar som samlas någonstans. Det får de göra, men andra kan uppleva det som otryggt, och vi kan prata med ungdomarna, säger Mattias.

De ingriper inte, men de kan prata, lugna och larma om det skulle behövas. Dagen innan vårt möte var de på biblioteket i Skogås.

– Vi hörde att många ungdomar samlats och att det var bråk utanför. Vi träffade en tjej som hade tydliga strypmärken på halsen. Då larmade vi polis och väktare, berättar Shiler.

Skapa trygghet genom närvaro

Tanken är att de ska ha en lugnande effekt bara genom sin närvaro. Shiler nämner sommarens händelse i Visättra, då två små barn skottskadades.

– Då hade vi kunnat göra nytta genom att vara där efteråt. Men vi ska också jobba förebyggande.

Tanken är att de tidigt ska kunna fånga upp ungdomar som är på väg att hamna snett och förhoppningen är att de genom sin närvaro ska få människor att känna sig sedda.

– Vi kanske får heja på en ungdom varje dag i tre månade som inte hejar tillbaka. Men till slut gör den det, säger Isabell.

Del av trygghetssatsning

Under 2021 investeras 4 miljoner kronor i trygghetsvärdar och kamerabevakning, som en del av en trygghetssatsning.

Trygghetsvärdarnas uppdrag är att arbeta trygghetsskapande och relationsskapande. Att fånga upp och lotsa vidare till relevant stöd.

I trygghetsvärdarnas arbete ingår bland annat att tidigt identifiera tecken på ungdomar i riskzon eller upptäcka social oro.

De jobbar alltid tillsammans och alltid en helgkväll och en vardagskväll i veckan.

Visa merVisa mindre