Jan Valeskog visar upp hatten som köpts inpå Åhléns till finansborgarrådet att spisa. Foto: Lisa Bonnichsen

Här är hatten som S vill att M ska äta upp

En blå filthatt. Det har sossarna köpt in till finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att sätta tänderna i. Hon lovade nämligen att äta upp sin hatt om hon inte påbörjade arbetet med att gräva ner Centralbron. – Ett oseriöst förslag, säger Jan Valeskog (S).

  • Publicerad 11:30, 31 okt 2018

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) tror att Moderaternas vallöfte att gräva ner Centralbron inte är praktiskt genomförbart.

Dels tror han att det är tekniskt mycket svårt, man vet till exempel inte om det finns berg att dra en ny tunnel i och så är det problem var man skulle ha tunnelmynningarna, att hus skulle behöva rivas.

Men även om det skulle vara tekniskt möjligt så skulle det kosta alldeles för mycket pengar, tror Valeskog.

– Du kan aldrig räkna hem samhällsnyttan. Det här är ett oseriöst förslag, säger han.

Professor dömer ut kalkyl

Enligt Moderaternas egen konsultrapport är prislappen runt 10-12 miljarder, men Valeskog tror att slutkostnaden blir mycket högre än så, kanske 20 miljarder.

KTH-professorn Johan Silfwerbrand tror också att projektet blir dyrare än vad konsultrapporten anger.

– Materialet är tämligen magert. Min bedömning är att underlaget såsom det är beskrivet är otillräckligt för att göra en sådan snäv bedömning av kostnaden som 10,4 – 12,4 miljarder kronor, skriver han i ett mejl. 

Moderaterna har sagt att de ska påbörja en ny utredning för att undersöka möjligheterna att gräva ner Centralbron.

– När den är klar får de ta emot hatten, säger Jan Valeskog.

Starta utredning är att påbörja arbetet

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr lovade i en intervju med Dagens Nyheter att hon ska äta upp sin hatt om arbetet med att gräva ner Centralbron inte påbörjas om Moderaterna skulle ta över makten i Stockholm.

Hon har tidigare sagt till Mitt i att hon anser vallöftet uppfyllt om de startar en utredning inom de närmsta fyra åren. Men att hon aldrig lovat att några spadar ska sättas i jorden.

– Det var en fråga från en journalist, som sa ”kommer du äta upp din hatt”. Jag gick i den klassiska journalistfällan, säger hon i Mitt i:s Stockholmspodden.

Socialdemokraterna tog Anna König Jerlmyr på orden. Hatten köptes in i somras. Den är mörkblå och gjord av filt.

Koka den i ankfett

Men frågan är hur man äter en hatt? En som vet är TV4-profilen Steffo Törnquist, som för ungefär tio år sedan åt upp en hatt i direktsändning efter att han förlorat ett vad.

Den hatten, en filthatt, hade tillagats av Operakällarens köksmästare Stefano Catenacci som hade kokat den ett dygn i ankfett. Den serverades med tryffelsky och sparris, men trots den lyxiga tillagningen föll den inte Steffo i smaken.

– Fy fan, den smakade vidrigt. Den smakade bara skit, kommenterade Steffo Törnquist hatten i en intervju med Expressen.