Färgglatt. Färg och pigga figurer är i fokus på den nymålade väggen. Fjärilen har blivit mycket uppskattad av äldre som gått förbi. Foto: Mikael Andersson

Här är Hässelbys nya muralmålning

Starka färger, glada figurer och en enorm fjäril. I veckan kom Hässelby gårds nya muralmålning på plats, och har redan fått positiva reaktioner.

  • Publicerad 11:56, 14 maj 2020

Vi har lekt med graffiti och roliga färger för barnen.

I tisdags blev den nya målningen som pryder planket vid Friherregatan utanför förskolan Borgen klar, och som kan skådas från tunnelbanan som rullar intill. Precis innan regnet drog in över Hässelby gjordes den sista finishen.

Planket har tidigare varit föremål för klotter och sabotage. Svenska Bostäder som äger planket och miljöstationerna nedanför tröttnade på att klottersanera varje vecka.

– Vi har provat med klätterväxter och allt möjligt och ingenting har funkat. Det har varit nya taggar varje dag. Det går inte att klottersanera längre för själva grundfärgen har försvunnit av all sanering, säger Zandra Jonsson, som är bovärd i området och ansvarig för projektet.

Så redan i december satte byrån GraffitiSthlm igång med att måla miljöstationerna. Sedan dess har förstörelsen uteblivit där.

Den stora målningen som nu pryder planket fick däremot låta vänta på sig, tills det finare majvädret var på ingång.

Text. Det var bovärden Zandra Jonsson på Svenska Bostäder som kom på att det skulle stå "Hässelby gård". Foto: Mikael Andersson

Reflektion. I ögonen på miljöbyggnaden speglar sig tunnelbanan som går förbi framför. Foto: GraffitiSthlm

"Tyckte den var underbar"

– Det är en så vältrafikerad väg så vi ville lyfta den med något som skulle vara roligt för alla åldrar och alla människor. Vi har lekt med graffiti och roliga färger för barnen, säger Calle Winblad på GraffitiSthlm.

Det är starka grälla färger, fotorealistiskt och seriefigurer. Text, blommor, fjärilar och former. Direktiven var inget politiskt, religiöst eller rasistiskt. Och många har redan visat sin uppskattning.

– En kille kom och tittade varje dag, till och med när det regnade. Han fick till slut hjälpa till att fylla i lite. En äldre herre stod länge och beskådade fjärilen och tyckte den var helt underbar.

Möjligheten finns också att utveckla målningen i framtiden.

– Vi skulle kunna komma en gång om året och addera eller ta bort någonting för det finns så mycket utrymme för roligheter, säger Calle Winblad.

Zandra Jonsson på Svenska Bostäder är nöjd med resultatet, och menar att platsen upplevs som tryggare nu.

– Jag har även en framtida tanke om att göra konststråk av vägen och fortsättningen av den på andra sidan bron. Det blir något som skulle sätta Hässelby på kartan, säger hon.

GraffitiSthlm har tidigare målat...

... allt från ABBA-museet till husfasaden på Hotell Clarion på Ringvägen. De har även målat verk i bland annat New York, Helsingfors och Milano.

GraffitiSthlm främsta redskap är sprejburken. Deras målningar behöver inte vara graffiti i sig, det kan vara allt från fotorealistisk konst till ABBA-gitarrer.