Visningsfix. Katarina Liljestam Beyer, medgrundare och operativ chef på Co-live, som står bakom satsningen, fixar i ordning i en av delningslägenheterna på Örnens väg inför visningen på söndag. Foto: Maria Nykvist

Här är Haningens nya boendeform för unga

En uppdaterad variant på studentkorridor för unga vuxna – en ny hyresform börjar ta form i Haninge. I delningslägenheter i Handen börjar de 100 hyresgästerna flytta in i november. Och i Vega är ett liknande koncept på ingång.

  • Publicerad 05:15, 15 okt 2020

Vi vill skapa något mer än bara tak över huvudet.

I lägenheterna på Örnens gata 1 i Handen håller vardagsrum och kök på att möbleras och kuddar till sofforna puffas inför visningen på söndag. I sovrummen ställs sängar och garderober på plats.

Här i ett av Wallenstams nybyggda hus i kvarteret Parkstråket inreds 17 delningslägenheter. I mitten av november börjar de 100 hyresgästerna flytta in i de i snitt 130 kvadratmeter stora lägenheterna som ska delas av upp till sex personer.

I det här projektet riktar man sig till unga vuxna i åldern 20-35 år, och hyresformen co-living som nu etablerar sig i Haninge är relativt ny. Den påminner om en lite mer påkostad variant av en studentkorridor, men utan att man behöver vara student.

Här hyr man ett delvis möblerat sovrum, och delar sedan på kök och vardagsrum.

Lösa bostadsbristen

I bottenplanet på huset finns en lobby med social ytor för samtliga boende i huset. Där finns också plats för hemarbete och yoga.

– Det här är ett sätt att lösa bostadsbristen, samtidigt som vi vill skapa något mer än bara tak över huvudet. Det ska kännas lite som en stad i staden, säger Katarina Liljestam Beyer, medgrundare till Co-live som står bakom satsningen.

Själva bostadshyran, där det billigaste rummet kostar cirka 4 600 kronor i månaden, går till Wallenstam och en serviceavgift på 2 300 kronor i månaden betalas till Co-live. Då ingår hushållsräkningar, städning och tillgång till de sociala ytorna, samt en värd som håller i trivsel och styr upp event i huset.

Först till kvarn

Co-live har testkört konceptet i mindre skala på Södermalm och på Lidingö, men Handen är den första riktigt stora satsningen med ett helt hus.

– Nu har vi erfarenhet från de andra boendena så att det kan bli så friktionsfritt som möjligt mellan de som flyttar in här. Vi försöker matcha de boende så att de ska passa ihop med de andra i lägenheten, säger hon.

Rummen hyrs ut som förstahandskontrakt, men ingår inte i bostadskön. Rummen har precis lagts ut till uthyrning och det är först till kvarn som gäller.

– Vi har redan skrivit några kontrakt, bland annat med en från Finland och en från Kiruna. Nu vill vi gärna ha in många från Haninge också, så det blir en bra blandning av lokala och inflyttade, säger hon.

Även i Vega är det på gång med delningslägenheter. Där ska Stena fastigheter bygga 18 delningslägenheter för inflytt våren 2022.

Öppnar för visning

Det hålls visning av lägenheterna fyra söndagar i rad från och med den 18 oktober.

För att kunna hålla det coronaanpassat behöver man boka tid, vilket görs på på colive.se.