Här är häftiga norrskenet över Tyresö

Nej, det är inte omslaget till en ny deckare. Det är Tyresöbon Peters bild av norrskenet på söndagskvällen. ”Det absolut största norrsken jag upplevt”, säger han.

  • Publicerad 17:43, 8 okt 2018

Det var många som såg det imponerande norrskenet under gårdagskvällen. Bland annat över delar av Erstaviken i Tyresö.

Peter Cederblad, 39, tog sig ut med kameran till Sandholmarna vid Brevik i Tyresö och tog denna bild vid 22-tiden.

Förutsättningarna var väldigt speciella, säger han.

– Det var en fantastisk Auroradans. Alla färgmoln kom på en och samma gång, i helgrönt och lila, säger han.

– Och det var ju helt molnfritt och stjärnklart. Det var en sådan kanonkväll, precis nollgradigt och nästan stilla i luften. En väldigt ovanlig upplevelse.

Peter Cederblad följer en norrskensgrupp på Facebook där följarna tipsas om kommande norrsken, och det var inte första gången han var ute och fotograferade.

Han har på två år sett norrsken vid fem tillfällen i Stockholm. Men inget gick upp emot gårdagens.

Peter Cederblad.

Precis som många andra tyckte han detta var det mäktigaste norrskenet hittills över huvudstaden.

– Det var en ren fullträff, säger han.

Aurora innebär polarsken.

Fakta

Vad är norrsken?

I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.

Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland. Polarskenen är ljussvaga fenomen och de syns därför inte under dagen eller sommartid när det är ljusa nätter. Givetvis krävs det att himlen är någorlunda molnfri.

Visa merVisa mindre