Här är gatorna som snöröjs först – stora skillnader i söderort

Årets första riktiga snö har fallit över Stockholm. Nu har staden meddelat vilka gator som ska prioriteras i snöröjningen i vinter. I söderort syns stora skillnader – de västra delarna får betydligt snabbare snöröjning än de östra.

  • Publicerad 14:27, 29 nov 2019

Lagom till det första riktiga snöfallet över Stockholm släppte staden sina kartor över vilka gator som prioriteras först i snöröjningen.

Gatorna delas in i olika klasser som styr när och hur snabbt de ska snöröjas. De högst prioriterade plogas när det fallit två centimeter snö och ska vara klara inom två timmar. Detta gäller bland annat trafikleder och gatorna i innerstan.

I söderort är de prioriterade trafiklederna E4 vid trafikplats Västertorp, Älvsjövägen, Huddingevägen, Södertäljevägen, Nynäsvägen, Örbyleden och Magelungsvägen.

Stora skillnader i söderort

Dessutom syns stora skillnader i vilka områden som får snabbast snöröjning. I de västra delarna av söderort, så som Hägersten-Liljeholmen och Skärholmen, har de flesta gatorna till prioriteringsklass två eller fyra, som snöröjs inom fyra timmar respektive tio timmar.

I de östra delarna så som Farsta och Skarpnäck har de flesta gatorna prioritering tre, vilket innebär att plogningen ska vara klar inom 4–6 timmar, eller den lägsta prioriteringen sex där arbetet ska vara klart inom 12–14 timmar.

Många klagomål i fjol

I söderort inkom cirka 1 100 klagomål på vinterväghållningen i fjol. Flest hade synpunkter i Enskede-Årsta-Vantör, medan Skärholmsborna klagade minst.

En del av missnöjet handlade om att sopsaltning av cykelbanor prioriterades, samtidigt som det var svårt att ta sig fram på gångbanorna. Enligt staden har man tagit åt sig av kritiken och sopsaltningen ska i vinter även ske på gångbanor som ligger vid sidan av cykelvägarna.

”Nu är vi igång”

I år blev gångbanorna i Spånga, Rinkeby, Kista och Tensta blev först ut att plogas.

– Vi har redan varit ute många gånger och halkbekämpat med salt och sand de senaste veckorna men den första snöröjningen har låtit vänta på sig. Nu är vi igång, säger Malinda Flodman, kommunikatör på trafikkontoret.

Här är gatorna som prioriteras i snöröjningen – klicka för att zooma in:

Fakta

Så prioriteras gatorna i snöröjningen

Startkriterier för snöröjning:

Trottoarer, gång- och cykelbanor:
Blötsnö/modd: 1-1,5 cm
Lös snö: 2-3 cm

Vägar/gator (körbana):
Blötsnö/modd: 2-2,5 cm
Lös snö: 4-5 cm

Trafikleder:
Blötsnö/modd: 1 cm
Lös snö: 2 cm

Då ska snöröjningen vara klar:

Trafikled: Inom 2 timmar

Klass 1: Inom 2-3 timmar

Klass 2: Inom 4 timmar

Klass 3: Inom 4-6 timmar

Klass 4: Inom 10 timmar

Klass 5: Inom 10 timmar

Klass 6: Inom 12-14 timmar

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre