Här är gatan som blivit Vasastans hetaste krogstråk

Det började med Nero för elva år sedan. Sedan hände inte så mycket. Men nu sjuder det i grytan. Roslagsgatan har blivit vad Rörstrandsgatan var på 90-talet.

  • Publicerad 16:44, 20 jan 2016

Den som för tio år sedan hade siat att Roslagsgatan skulle bli Vasastans nästa heta restaurangstråk hade antagligen blivit utskrattad. För även om den är charmig har den mest varit känd för sina antikvitetsaffärer. Restauranger fanns, de flesta var dock väl insuttna kvarterskrogar.

När Sascha Smederevac öppnade Caffè Nero för elva år sedan var hans ände av Roslagsgatan ganska sömnig, med Sibiriens soppkök längre norrut som undantag.

– Det fanns ingenting här. Nada. Folk i branschen garvade åt att jag valt den här adressen. Den första dagskassan var på 600 kronor, det var bara kompisars pengar.

Bara några månader senare fick Nero sin första gulddrake men och året därpå kom Deville. Men sedan dröjde det ganska länge innan Babette 2012 blev nästa mer profilerade krog att etablera sig mitt emot Norra real.

Och nu bubblar det i bägge ändar av den 922 meter långa sträckan mellan Jarlaplan och Roslagstull.

Om Sascha Smederevac möttes av skepsis var valet lätt för de fem killar i 30-årsåldern som i september öppnade Le Nom i Devilles gamla lokaler, granne med Nero.

– När vi fick nys om att de skulle sälja kände vi att det var helt rätt adress, säger restaurangchef Kristoffer Älvebring. Det är en bra gata, man tar den på väg ner till stan. Och det händer väldigt mycket i området. Det drar folk vilket gynnar alla. Roslagsgatan börjar bli som Rörstrandsgatan var för tio femton år sedan.

Nära Roslagstull öppnade Agrikultur för ett par veckor sedan. Stället drivs av Joel Åhlin och Filip Fastén, som 2014 blev Årets kock. På hans cv finns också jobb på Le Rouge och Frantzén.

Agrikultur har höga ambitioner, såväl kulinariskt som etiskt. De låter grönsakerna spela huvudrollen och köttet vara tillbehör. Vegetabilierna odlas enkom för dem på en två fotbollsplaner stor yta på Gotland. De utgår från säsongens råvaror och vad som finns att tillgå för dagen.

– Om vi som i går får in dovhjortshjärtan så tar vi det tills de är slut, säger Joel Åhlin som står och donar med menyerna, som byts ut varje kväll, när vi besöker dem.

På Agrikultur får man en meny på upp till fem rätter för 615 kronor. Tre salta rätter, en efterrätt och en överraskningsrätt på slutet serveras i den 24 kuvert lilla lokalen.

Och kaxigt nog har de bara öppet måndag till fredag.

– Vi har jobbat länge i branschen och tror att underlaget och intäkterna räcker. Man behöver mer personal om man ska ha öppet sex dagar. Och vi vill att alla ska må bra och vara kvar länge.

Agrikultur har tagit över Chez Bettys lokaler längst norrut på gatan. Det är egentligen ingen självklar adress för en krog som vill kunna locka matintresserade både från närområdet och utanför. Men genom föregångarna har den blivit känd bland mat- och restaurangnördar över hela stan.

Inte minst ger det mindre centrala läget en möjlighet att inte pressa personalen så hårt.

– I alla fall just här kan man fortfarande få vettiga hyror på Roslagsgatan. Det bidrar också till att vi kan ha stängt på helgerna i stället för att optimera vinst. Vi vill mera ha en trevlig och trygg arbetsplats, säger Joel Åhlin.

Neros Sascha Smederevac konstaterar att det i dag nästintill är bättre att driva krog i Vasastan än på Östermalm, som töms på helgerna.

– Det har blivit något helt annat än för 10-15 år sen. Nu är det nästan bättre att ligga här än på Östermalm, säger han.

– Östermalmsborna försvinner från stan över helgen, utomlands eller till sina lantställen. Jämför med en långhelg på Söder, där bultar det i stället. Men jag tycker att Vasastan börjar gå åt det hållet. Och jag gillar att folk är lojala och kommer tillbaka till ”sin” krog.

Han har drivit krog också på Östermalm och var med och startade Ciao Ciao där.

– Då visste vi att röd dag var död dag. Här är det mer levande och det kommer ju ännu mer. Nu är Moas på väg att satsa ambitiöst bredvid. Och Bistro Balzac öppnar snart. Initialt blir det konkurrens men sedan tror jag ändå att det drar mer folk.