Här är gänget som tar över Café Strings lokaler

I dagarna töms Café String. Men snart blir det liv i luckan igen – med allt från frukost till cocktails på menyn. Och gänget bakom spiller ingen tid. – Vi får nycklarna första maj, sen tar vi på oss snickarbrallorna och kör, säger Johan Damgaard som berättar för Mitt i Södermalm om nya konceptet.

  • Publicerad 11:22, 30 apr 2020

För några månader sedan skrev Johan Damgaard, grundare av Lykke Kaffegårdar, på kontraktet för att ta över Strings lokaler. Planerna var stora och tanken var att öppna 1 juli.

Sen kom en pandemi.

Men i stället för att avvakta har Johan Damgaard och gänget bakom Lykke Kaffegårdar nu bestämt sig för att att köra.

Vill öppna i maj

Men de satsar lite i taget och storrenovering får dröja.

– Egentligen är det ju idiotiskt att öppna nytt nu. Men vi har många kreativa idéer och gör det här med minsta möjliga investeringar innan vi vet var pandemin tar vägen. Vi får nycklarna första maj, sen tar vi på oss snickarbrallorna och kör, säger Johan Damgaard.

Känns namnet igen? Johan Damgaard var med och grundade Johan & Nyström, ett företag han lämnade 2017.

När öppnar ni?

– Så fort som möjligt. Vi ska bara få igång kaffemaskinen först, men realistiskt är i slutet av maj.

Varken meny eller namn är spikat, även om det lutar åt något med ”Lykke”. Idén är ett hela dagen-ställe.

Vi tänker smårätter, lokalproducerat – det är vårt dna. Mat att umgås kring snarare än en brakmiddag

– Vi kör frukost på morgonen, lunch, eftermiddagsfika och senare cocktails. Vi är sjukt hållbarhetsdrivna och kommer att jobba lite med det vi har. Det blir hantverksöl och bra viner. Det ska finnas alternativ för alla.

Vad blir det för mat?

– Jag kan avslöja en rätt. Jag åt den i Madrid. Tänk dig en fantastisk söt tomat, delad på mitten som man häller olivolja över. Ovanpå rödlök, färsk frukt och pinjenötter. Vi tänker smårätter, lokalproducerat – det är vårt dna. Mat att umgås kring snarare än en brakmiddag.

”Grannar jätteviktiga”

Johan Damgaard tror att både plats och tajming är rätt.

– Det finns en ganska härlig lokalpatriotism runt Nytorget. Det kan vara både bra och dåligt – krogar på Söder har haft problem med reglerna om avstånd och trängsel. Men grannar och boende i närheten är jätteviktiga för oss, vi kommer att vara lyhörda inför vad folk vill ha.

Vad har du för relation till String?

– Jag sålde kaffe till String för hundra år sen när jag flyttat till Stockholm, långt före Johan & Nyström. Vi kommer att ha superrespekt för historian, kanske kan vi behålla någon skylt. Vi kommer inte gå dit och vanhelga någonting.

Johan Damgaard är peppad, trots tuffa coronatider.

Många kafé- och krogkollegor står utan jobb, ett faktum som Lykke-gänget valt att dra nytta av. De har bland annat knutit till sig  Josephine Sondlo, korad till Sveriges bästa bartender 2019, som plötsligt stod utan jobb, liksom Haymarkets tidigare restaurangchef Stefan Lindberg.

Möblerna till salu

Designsamarbeten är också på gång.

– Alla möbler ska gå att köpa, precis som det var på String i början, berättar Johan Damgaard.

Med Lykke hoppas de kunna hjälpa fler. I lokalerna på Nytorgsgatan planeras för en butiksdel där småproducenter ska kunna sälja sina varor.

– Många vänner har blivit arbetslösa i den här krisen. På det här sättet kan vi vara med och stötta.

På bilden ovan: Från vänster Johan Damgaard, Lars Pilengrim, Carolina Pilensgrim, Achilles Karantoniou och Hampus Marcussen på Lykke Kaffegårdar.