södergården. George Chamoun är fritidsledare på Södergården på Götgatan. I höst kommer fritidsgården starta en kväll för unga hbtq-personer. Foto: Linda Gren

Här är fritidsgården som viger en kväll i veckan åt hbtq-ungdomar

I höst startas det första fritidshänget som bara riktar sig till hbtq-ungdomar på Södermalm. Här är personalen också hbtq-personer. "Jag kan ge råd och visa vägen", säger fritidsledaren George Chamoun.

  • Publicerad 09:49, 7 jun 2016

I dag finns det inget särskilt fritidshäng för hbtq-ungdomar på Södermalm, men i höst ska Södergården på Götgatan som första fritidsgård på Söder starta en hbtq-kväll i veckan.

Med start i september är onsdagar på gården till för ungdomar som definierar sig som hbtq-personer, precis som de två ansvariga fritidsledarna på plats. George Chamoun är en av dem.

– Jag hade uppskattat en sån här kväll extremt mycket som tonåring. Att ha ett rum som är tryggt där du inte behöver gömma dig eller din sexualitet betyder jättemycket. Dessutom kan du träffa andra och utbyta erfarenheter, säger George Chamoun.

Han är fritidsledare på Södergården och på RFSL:s fritids för hbtq-personer Egalia som ligger på Sveavägen. Till skillnad från en kväll på en ”vanlig” fritidsgård vågar hbtq-ungdomarna vara sig själva där, anser han.

– De kan komma med sina partners och sitta och kramas utan att någon bryr sig. Det går tyvärr inte på en ”vanlig” fritidsgård eftersom beteenden utanför heteronormen fortfarande drar till sig uppmärksamhet. På Egalia blommar de ut. Det märks att de är trygga, säger George Chamoun.

Ledarna är också hbtq

Han tror att det är viktigt att ledarna på Södergården också är hbtq-personer.

– Att jag själv vet vad hbtq-ungdomar går igenom gör att jag kan ge råd och visa vägen. På Egalia har vi många enskilda samtal om sexualitet, relationer, diskriminering, rättigheter och hur det är att vara hbtq i skolan, säger han.

Att dra igång en hbtq-mötesplats för unga på Söder har varit ett mål för den styrande rödgrönrosa majoriteten i Södermalms stadsdelsnämnd.

Fi: Väldigt viktigt

Michelle Jangmyr (Fi), ledamot i nämnden, tror att sammanhang där unga hbtq-personer kan utvecklas och hitta någon att prata med är väldigt viktiga.

– Vi vet att hbtq-personer många gånger håller tillbaka för att omgivningen inte välkomnar de som lever bortom hetero- och cisnormen och det är inte okej. Det kan leda till psykisk ohälsa, att en isolerar sig och känner sig ensam i sin livssituation. I förlängningen så innebär det ett fortsatt osynliggörande av hbtq-personer, säger hon.

Ny hbtq-mötesplats för unga

Vad: Spektrum, en ny h­btq-kväll för ungdomar.

Hur: Alla hbtq-kvällar ska börja med att ungdomarna kort får introducera sig själva. Sen ordnas en aktivitet vid varje träff. Det kommer bli en spelkväll, en filmkväll, en pysselkväll och en öppen kväll där aktiviteterna varierar. Ungdomarna som kommer ska också själva få vara med och utforma mötesplatsen.

Var: Södergården, Götgatan 37.

När: Startar i september. Onsdagar klockan 17-22

Visa merVisa mindre