Ungdomsarbetslösheten i Stockholm, 18-24 år, är fortsatt hög men har sjunkit senaste månaderna. Men andelen unga utan jobb i Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista och Skärholmen ligger fortfarande betydligt högre än i resten av staden.

Pandemin är en stor anledning.

De som stod nära arbetsmarknaden innan pandemin har relativt lätt att få jobb igen, för dem som redan tidigare var arbetslösa är det marginella förändringar, framgår av arbetsmarknadsnämndens verksamhetsplan för 2022 som klubbades i mitten av december.

Socioekonomi påverkar

Att de tre stadsdelarna ovan sticker ut har Anders Forslund, professor emeritus på Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering som granskar offentlig verksamhet, inget "exakt" svar på.

Men de här tre ytterstadsområdena har en relativt hög andel av socioekonomiskt svaga hushåll, enligt Anders Forslund.

"Det är ju generellt ett tydligt mönster att unga från socioekonomiskt svaga miljöer klarar skolan sämre och har en svårare väg in på arbetsmarknaden", skriver han i ett mejl.

Den här så kallade strukturella arbetslösheten riskerar att bestå under lång tid, enligt nämnden.

– Vi har hårdbevakning på våra ytterstadsdelar, vi vet att arbetslösheten i ytterstaden låg högre bland ungdomar innan pandemin. Många jobb inom besöksnäringen och handeln har försvunnit under pandemin, det slår hårt mot ungdomarna, säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad.

Karin Ernlund ser som viktigast att ekonomin kommer i gång igen och att de enkla jobben kommer tillbaka. Viktigt är också att den här gruppen ungdomar klarar gymnasiet med fullständiga betyg.

– De som inte har gymnasiebetyg har det tuffare på arbetsmarknaden.

20 miljoner extra

Staden samarbetar sedan tidigare med flera branscher, bland annat it, hotell, vård och omsorg, för att ordna med utbildningar som ger unga rätt kompetens.

– Vi skalar upp det här, vi ställer krav på både komvux och branscher och vi följer upp hur det går, säger Ernlund.

– Men eftersom vi ser att arbetslösheten bitit sig fast avsätter vi ytterligare 20 miljoner kronor i särskilda insatser för unga.

Det är pengar som går till ungdomar som inte klarar gymnasiet, riskerar att hamna i kriminalitet, och unga med funktionsnedsättning.

Enligt Ernlund kommer det att ge 100 ungdomar insatser.

Hur ser framtiden ut för den här gruppen?

– Jag hoppas att vi inte går in i ny ekonomisk kris, att vi hamnar i en situation att de enkla jobben försvinner, det är absolut viktigast, säger Ernlund.

Totalt är arbetsmarknadsnämndens pengapåse för att ge unga jobb under 2022 på 169 miljoner kronor, 30 procent mer jämfört med 2019, innan pandemin.