
Polisen: ”Det är en en skröna att det inte finns kameror i alla kameralådor”. Foto: Mostphotos
Här är fartkamerorna som fångar flest fartsyndare i Väsby
Under fem månader åkte nära 13 000 bilister fast för fortkörning på kameraövervakade vägar i Stockholms län. Mitt i har kartlagt kamera för kamera – väg 850 i Upplands Väsby ligger högt på topplistan.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 12 sep 2019
En man i 40-årsåldern kör på länsväg 257 i Haninge. Vid en nedförsbacke släpper han enligt egen utsago, av på gasen och låter bilen rulla ned för backen på treans växel. På vägsträckan är det 50 kilometer i timmen, en vägkamera vid sidan av vägen kontrollerar att bilisterna håller sig i schack.
Trots sin försiktighet åker 40-åringen dit, vägkameran noterar att han kör 57 kilometer i timmen, sju kilometer för fort. Södertörns tingsrätt dömer honom för hastighetsöverträdelse, till 2 000 kronor i böter.
Tusentals stockholmare åker dit
Händelsen inträffade 2014. Men 40-åringen var, och är, inte ensam om att åka fast på en kameraövervakad vägsträcka i Stockholms län. Från januari till maj 2019 åkte 12 901 bilister fast för fortkörning i länet på kameraövervakade vägar. Allra flest åkte fast på väg 274 i Österåkers kommun, där 364 fortkörare noterades under perioden.
Det finns ungefär 200 hastighetskameror i Stockholms län och hur många varje kamera fångar varierar. Enligt Anders Drugge, chef på den avdelning inom polisen som sköter övervakningen av landets alla hastighetskameror, är det inte förvånande.
– Den utredningskapacitet vi har inom polisen fördelar vi över landet, då kan det bli fler som åker fast vissa perioder. Men om du tittar tillbaka över åren är det små variationer.
Det är en en skröna att det inte finns kameror i alla kameralådor
Anders Drugge, polisen
Hur stor är risken att åka dit?
– Varje fartkamera är aktiverad någon gång på dygnet, under vilken tid säger vi inte. Risken för att åka fast är lika stor oavsett vilken tid på dygnet du kör förbi.
Vi räknar med att kamerorna räddar 20 till 30 människoliv varje år
Anders Drugge, polisen
Majoriteten av bilisterna håller enligt Anders Drugge fartgränsen. De som kör för fort kör i snitt mellan en och 15 kilometer för fort och döms till 2 000 kronor i böter.
Är det kameror i alla kameralådor?
– Ja, det är kameror i alla kameralådor, det är en svåravlivad skröna att det inte finns kameror i alla kameralådor.
Lista:
Majoriteten kör lagligt
Syftet med kamerorna är inte i första hand att bötfälla bilister, utan att få dem att lätta på gasen.
Och det funkar. Enligt Anders Drugge är det bara en procent av bilförarna som kör för fort på kameraövervakade vägar.
– Ja, det är vår absoluta uppfattning, vi räknar med att kamerorna räddar 20 till 30 människoliv varje år och leder till 70 färre skadade.
Går att lura kamerorna
Jan Söderström, trafikexpert och en av personerna som utvecklat fartkamerorna, konstaterar däremot att det är relativt lätt att lura dem.
– Det går bra att fälla solskyddet så att man inte syns. Det gör att det är ett rätt stort bortfall av antalet som åker fast. Det handlar om för suddiga bilder, att folk fällt ned solskyddet eller smutsiga nummerplåtar.
Syftet med det här är inte att sätta fast folk utan att få folk köra efter reglerna
Jan Söderström, trafikexpert
Men samtidig tycker han att kamerorna ändå fyller en funktion.
– Ja, helt klart, det har räddat många liv. Syftet med det här är inte att sätta fast folk utan att få folk köra efter reglerna, säger Jan Söderström.
Så många har åkt dit vid din närmsta kamera
Sökbar lista över alla fartkameror i Stockholms län och hur många som åkt fast.
Källa: Trafikverket.