Åsa och Peter Kruse ställde bilen för 20 år sedan – och har inte saknat den. Foto: Christian Lärk

Här är familjen som ställde bilen – för 20 år sedan

Svårt med parkering, dyrt med reparationer, p-böter och trassel. Åsa och Peter Kruse fick nog och skippade bilen. Fler borde prova att vara utan bil, tycker de.

  • Publicerad 05:22, 20 jun 2020

Vad skulle kunna få dig att ställa bilen? Mitt i frågade bilister runt om i Stockholms län för en tid sedan och många svarade – ingenting.

Det krävs för att Stockholms bilister ska ställa bilen

Bättre kollektivtrafik, eller rent av gratis kollektivtrafik, var dock något som flera föreslog.

Det där med gratis har fått många uppretade läsare att höra av sig. Allt ska ju betalas, i det här fallet via skattsedeln naturligtvis.

Jag är förvånad över att människor är förvånade över att vi inte har bil!

Åsa Kruse

Men en familj som har gjort slag i saken och skippat bilen, och det redan för 20 år sedan, är Åsa och Peter Kruse i Vasastan.

– Det var så himla besvärligt att ha bil! Det tog alltid jättelång tid att hitta parkeringsplats, så man undvek att ta bilen när man skulle någonstans, säger Åsa Kruse.

Bilen blev stulen

Det som blev droppen var när bilen blev stulen för andra gången på kort tid, och hittades kvaddad i ett dike.

– Försäkringsbolaget frågade om vi ville ha en ny bil eller pengarna. Då beslöt vi oss för att göra ett experiment och klara oss utan egen bil, berättar hon.

I stället slöt de ett avtal med en hyrbilsfirma om 30 hyrdagar per år. De åker taxi ibland, och har SL-kort. Och det blev billigare än att äga bil.

– Och vi slipper p-böter, reparationer, besiktning, boendeparkering. Jag är förvånad över att människor är förvånade över att vi inte har bil!

Barn och sommarstuga

Nu är förutsättningen att man bor där det finns kollektivtrafik, påpekar Åsa Kruse. Men de hade två barn hemma och sommarstuga när de skippade bilen.

Bra för miljön och bra för plånboken. Åsa och Peter Kruse har inte ägt en bil på 20 år. Foto: Christian Lärk

Hennes erfarenhet är att många tycker att det är otänkbart att vara utan bil, trots att de bor i stan.

– Men jag tycker det är konstigt att folk sitter i bilköer hela eftermiddagar. De borde ta sig en funderare, och prova att vara utan bil. Det kan jag verkligen rekommendera!

Fakta

Tillgång till bil utan att äga

Hyra bil

Avis, Hertz, Europcar m fl – bilar finns ofta vid flygplatser, centralstationer, bensinstationer.

Kostar: Från cirka 1 100 kronor per dag, oftast ingen begränsning i antal mil, lämnas med full tank. Man kan också, som familjen Kruse ovan, sluta avtal om viss uthyrning som blir med förmånligt.

Aimo – elbilar, Renault Zoe, som finns stationerade på nio ställen i Stockholms stad samt Solna och Sundbyberg. Kan hämtas på ett ställe och lämnas på ett annat. Bokas och hyrs via en app. Hyr även ut elscootrar.

Kostar: 149 kronor per timme, 699 kronor per dag, 30 fria mil, därefter 30 kronor milen. Tullar ingår. Gratis parkering med undantag för vissa områden.

Elbilio – Elbilar från Golf, Renault, BMW. Finns på fem ställen i Stockholms stad.

Kostar: 99 kronor per timme, 590 kronor per dygn. Tullar ingår.

Bilpool

Volvo Car Mobility – Volvo-bilar finns stationerade över hela Stockholms stad och närkommuner, flest i centrala Stockholm. Bokas och hyrs via en app.

Kostar: Om du behöver bil 10-30 timmar per månad betalar du en månadsavgift på 195 kronor, sedan 85 kronor per timme, 895 kronor per dag, 20 fria mil. Drivmedel och tullar ingår.

Sunfleet – pooler med flera bilar i varje över hela stan.

Kostar: 499 kronor i månadsavgift för den som behöver bil ett par gånger i veckan. Därefter från 40 kronor i timmen, eller 359 kronor per dag. Plus 17.50 kronor milen. Tullar och drivmedel ingår.

Moveabout – Elbilar från Nissan och Renault. Finns på några ställen i Stockholms stad. Bokas via app.

Kostar: 124 kronor per månad. 79 kronor per timme, Tullar ingår.

Bilpoolen.nu – Finns på över 20 platser i länet, de flesta i Stockholms stad. Bilägare kan bli medlemmar och hyra ut sin bil.

Kostar: 175 kronor per månad för den som behöver bil några gånger i månaden. 32 kronor per timme och 25 kronor milen.

Stockholms bilpool – Bildades för över 20 år sedan och är Stockholms äldsta. Finns på sju ställen i länet.

Kostar: Insats 3 000 kronor som återbetalas, 150 kronor i avgift per månad.  Från 25 kronor i timmen/250 kronor per dag. Från 25 kronor milen, Drivmedel och tullar ingår.

Privata bilpooler

Det finns flera över länet som drivs som kooperativ, ekonomisk förening eller liknande, bland andra Meterns bilförening, Sundbybergs bilpool, Skarpnäcks bilpool.

Hyr någon annans bil:

GoMore – fler än 600 bilar över hela länet. Man kan också leasa bil via företaget, och sedan hyra ut bilen och därmed minska sin leasingkostnad.

Kostar: Från 220 kronor per dygn. 20 fria mil. Lämnas fulltankad.

Snappcar – över 300 bilar i Stockholms stad och närkommuner.

Kostar: Från 225 kronor per dag. 10-30 fria mil per dag. Lämnas fulltankad.

Annat

Ubigo – En ny tjänst som kombinerar olika trafikslag, finns i Hammarby sjöstad, Minneberg, Finnboda Varv, Mårtensdal samt Stora och Lilla Essingen.

Kostar: SL-biljetter, bilpool, hyrbil ingår i abonnemanget, som är avgiftsfritt och utan bindningstid. Man lägger upp en plan och betalar utifrån det, till exempel ett antal SL-biljetter, bilpool från 72 kronor per timme, hyrbil från 710 kronor för en helg. Det som inte utnyttjats kan sparas till nästa månad.

Visa merVisa mindre