"Viborgska huset" lyser upp Enskedefältet. Foto: Pekka Pääkkö

Här är Enskedes juligaste hus

Nu tändas tusen juleljus – rent bokstavligt. Vi spanade in Enskedefältets juligaste hus och hälsade på Enskedes största tomte. – Det är roligt att folk uppskattar det, säger Mikael Wester, som bor i julhuset på Enskedefältet.

  • Publicerad 13:29, 7 dec 2018

Mörkret faller över Enskedefältet. Ljusen lyser upp husen, men ett hus lyser alldeles extra.

Ett rött hus med vita knutar i korsningen Pommerska gatan och Viborgska vägen är täckt med ljusslingor och träden utanför är klädda i ljus och kulörta lyktor. Små tomtar klättrar upp för ett belyst rep mot taket. Ljusrenar och en släde flyger fram över taket. Till och med vägskylten med namnet ”Viborgska vägen” är klädd med granris och ljusslingor.

– Det började när jag bodde på Ekerö, det gick väl över styr något år och blev som en tävling med en granne om vem som hade mest. Sedan tog vi med oss traditionen när vi flyttade hit för sju år sedan, säger Mikael Wester, som bor i julhuset tillsammans med sin hustru Karin Stålstierna.

Julstämning på Viborgska vägen/Pommerska gatan.

Ljusen tänds klockan fem dagen före första advent. Det har blivit en händelse som samlar området.

– Det är många som kommer och tittar. Sedan bjuder vi på glögg och pepparkakor i garaget. I år kom 80 personer. Samma dag gör vi pepparkakshus med barn och barnbarn, så det är en hektisk dag , säger Mikael Wester.

Många tar en sväng förbi huset

Många tar en sväng förbi huset, eller går förbi på ju julafton.

– Det är roligt att folk uppskattar det. Vi lägger säkert ner mellan 60 och 70 timmar varje år för att få upp alla ljus. Alla är vi tokiga på vårt sätt, säger Mikael Wester och skrattar.

Har ni Enskedes juligaste hus?

– Ja, jag hävdar det. Men jag tycker att det har blivit mer belysning hos grannarna de senaste åren, det kanske smittar av sig.

…och här är den största tomten