Inbrottsanmälningarna i Farsta har minskat. Foto: Karin Nilsson

Här är enda stadsdelen där inbrotten minskar

Nya statistiken är deppig läsning för alla stockholmare – som inte bor i Farsta. Det är nämligen enda stadsdelen i Stockholm där antalet inbrott faktiskt minskar. Här är Farstapolisens förklaring.

  • Publicerad 06:50, 3 apr 2018

Nya siffror från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälda inbrott har ökat kraftigt i Stockholm under 2017. Men Farsta sticker ut på ett positivt sätt. Stadsdelen är nämligen den enda i Stockholms stad där inbrottsanmälningarna har minskat. I de 13 andra stadsdelarna har de ökat.

– Farsta har sett bra ut en tid. Vi är på tårna och får vi indikationer om att någon försöker bryta sig in så åker vi dit, säger Peter Aasa samverkansansvarig på Farstapolisen.

Bra grannsamverkan i området

Tidigare har Farstapolisen satsat på att vara mer synliga i området, vilket Peter Aasa menar inte var tillräckligt effektivt. Istället tror han att minskningen av inbrottsanmälningar kan bero på att Farsta har en bra grannsamverkan.

– Vi är beroende av att folk reagerar och ringer polisen och att folk i området hjälps åt. Man kan se att vi har bra grannsamverkan i Farsta. Vi är beroende av att folk är uppmärksamma, säger Peter Aasa.

Här anmäldes flest bostadsinbrott i Stockholm

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han tror även att det blivit tuffare för tjuvarna att lyckas med sina inbrott de senaste åren – i takt med att allt fler skyddar sina hus och lägenheter på ett aktivt sätt.

– Vad jag kan se från statistiken så har försöken ökat, men de fullbordade inbrotten minskat. Det kan vara ett tecken på att det är svårare att ta sig in i fastigheterna men även att fler vågar anmäla, säger han.

Polisen kan inte luta sig tillbaka

Även om trenden är positiv i Farsta är förändringen marginell. Under 2016 var det 234 stycken som anmälde inbrott eller inbrottsförsök i stadsdelen, 2017 var motsvarande siffra 228. Peter Aasa menar att han idag inte kan säga om den positiva trenden kommer hålla i sig.

– Det är bra att siffrorna går ner men jag vet att det är ett fortgående problem i Stockholm, så vi kan inte luta oss tillbaka. Inbrottstjuvarna byter område hela tiden, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android