Farligt. "Häpnadsväckande att de inte åtgärdat det här" anser cykeldebattören Jon Jogensjö. Foto: Jon Jogensjö

Här är det tänkt att cyklister ska mötas vid Slussen – "Häpnadsväckande"

Ombyggnaden av Slussen är ett aber för såväl cyklister som fotgängare. En av de temporära lösningar för Slussens trafikanter har fått skarp kritik av cyklister. Det är en stor risk för farliga kollisioner, menar de.

  • Publicerad 12:03, 18 jul 2016

Om du ska från Nacka till Söder Mälarstrand måste du ta dig igenom Slussen. Som det ser ut nu tvingas du cykla från Stadsgårdsleden via Saltsjörampen och in under Slussen. Det är en väldigt smal passage och där är det väldigt lätt att krocka.

– Problemet är att de som cyklar får en överraskning i form av en mötande cyklist i samma fil. Det finns ingen varning för det, så har det varit nu flera veckor, säger cyklingsdebattören Jon Jogensjö, vid Superlokala Cyklandeombud Stockholms län som bland annat pekar ut farliga cykelbanor runt om i stan.

På den smala passagen ska både gång- och cykeltrafikanter samsas. Och Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet, säger att de är väl medvetna om problemet.

– Vi känner till problemet och det är verkligen ett jättetrångt hål, säger Eva Rosman och fortsätter.

– Det är bekymmersamt. Jag vet att man ska göra mer asfalteringsjobb där för att jämna ut kanter. Men det är svårt att göra något åt att det är trångt. Det är ett jättebekymmer, men det går inte att vidga det.

Passagen är inträngd mellan en stålbalk och en betongvägg, och en eventuell lösning där man tar ett körfält från biltrafiken är tyvärr inte aktuell.

– Det här har vi vetat att det skulle bli såhär i det här skedet av bygget vi är i nu. Det har föreslagits att man tar ett bilkörfält men det går inte, de åtgärder man gör får verkningar på andra håll, säger hon.

Jon Jogensjö menar att det här går helt emot stadens mål att satsa mer cykel- och kollektivtrafik.

– Det är häpnadsväckande att de inte åtgärdat det här. Det stämmer inte med vad det står i projektet, att man ska prioritera cykeltrafiken. Och så vill staden bli en ledande cykelstad, säger han.