Här är det sommar mitt i vintern

Vill du kunna uppleva svensk sommar året runt? Byggherren Bo Aktivt har långtgående planer på ett seniorboende med en stor inglasad vinterträdgård i Tyresö. Enligt företagets vd har folk redan börjat köa.

  • Publicerad 17:14, 26 maj 2016

I planerna för nya bostäder och ett äldreboende vid Apelvägen i Strand ingår också ett nytt seniorboende där invånarna kan njuta av värme året om.

– Vi bygger en stor inglasad vinterträdgård där de boende kan umgås om de vill. Det är som ett stort gemensamt vardagsrum, säger Ulf Spennare, vd på Bo Aktivt.

Boendet riktar sig till personer över 55 år, som är villiga att betala lite mer för sin bostadsrätt. Förutom den inglasade vinterträdgården får de som bor där tillgång till en trädgård med japansk inriktning och en köksträdgård, möjligheter till egen odling, pool, gym och internetcafé med bio. Det ska också finnas utrymmen som den blivande bostadsrättsföreningen skulle kunna upplåta åt en massör eller någon form av sjukvård, om så önskas.

– Tanken är att vi ska skriva samarbetsavtal med olika lokala entreprenörer så att de boende lätt kan komma åt rut-tjänster och hälsovård, säger Ulf Spennare.

Finns det nackdelar med att bo på ert boende?

– Nej, du lever som du vill. Vi skapar möjligheter för social gemenskap, vilket vi har sett är väldigt uppskattat, men vill du hitta en egen vrå gör du det, säger Ulf Spennare.

Bo Aktivts planerade projekt i Tyresö är det första i Stockholms län. På andra håll i länet finns dock så kallade Bovieranhus för samma ålderkategori. Även där kan de boende njuta av sommarvärme året runt i inglasade trädgårdar.

Någon gång efter sommaren ska Tyresö kommun presentera sina planer för det nya bostadsområdet vid Apelvägen.

Fakta