FULLT. Mängder av bilister parkerar varje dag på den öde tomten på Lindhagensgatan. Men man undrar ju hur de innersta kommer ut om de inte vill vänta in alla andra... Foto: Per Brandt

Här är det gratis att parkera bilen – mitt på Kungsholmen

En övergiven markplätt på Kungsholmen har förvandlats till en våt dröm för innerstadsbilisterna. Trots att staden känner till den är det fortfarande gratis.

  • Publicerad 06:10, 11 okt 2016

När staden drog i handbromsen och fimpade planerna på Blåljushuset hade redan drygt 150 miljoner plöjts ner i projektet, kunde vi på Vårt Kungsholmen avslöja. I stället har tomten, som är stadens, blivit en gratisparkering.

LÄS ÄVEN: 150 miljoner kronor i sjön när Blåljushuset på Kungsholmen skrotas

För när byggbolaget som byggde om Hornsbergsnedfarten till Essingeleden lämnade ytan i somras har det blivit ett laglöst parkeringsland. Inga skyltar. Inga p-vakter. Bara bilar, bilar och bilar till de boende och kontorsarbetande förarnas jubel. I alla fall de som få plats.

Skillnaden mot den uppstyrda parkeringen intill, där tillstånd krävs, är total, när Vårt Kungsholmen är på plats. Där finns två bilar när vi är där.

Enligt Europark ingår marken inte i deras bevakningsområde, däremot gatan ner mot parkeringen. Men inte heller där finns några skyltar och därmed svårt att dela ut böter.
När det saknas skyltar gäller sjudygnsregeln, då får man stå max sju dygn innan man måste flytta, enligt parkeringsbolaget. Tre parkeringsvakter vi träffar bekräftar bilden.

– Det är inte vår mark, vi bevakar inte den delen. Det vi kan göra är att lappa om någon står för nära övergångsstället vid Lindhagensgatan, säger en.

Så det är ett laglöst parkeringsland?

– Ja, åtminstone än så länge.

Hos staden är man väl medveten om ”gratisparkeringen”.

– Vi blev uppmärksammade på det här i somras. När byggetableringen som var där tidigare flyttade i somras så eskalerade det med parkering på platsen. Boende har hört av sig till mig och stadsdelsförvaltningen, säger Matilda Lewis vid exploateringskontoret.

Enligt henne borde det inte vara tillåtet att parkera på tomten, men samtidigt är det svårt att efterleva eftersom det saknar skyltar. Men inom kort hoppas staden få bukt på gratisparkeringen.

– Tomten ska markanvisas på nytt längre fram. Men under tiden tittar vi på vad vi kan använda marken till. Vi har pratat med Stockholm parkering om att ordna en anlagd parkering där eftersom folk parkerar hur som helst nu. Vi ska styra upp ytan, förhoppningsvis kan det hända något under de närmsta veckorna, säger hon.

LÄS MER:

"Kungsholmens brandstation blir kvar - staden skrotar SOS-centralen"

Starka reaktioner på Stockholms nya dyrare parkering

Stockholm går vidare med höjda p-avgifter i alla delar av staden