Hemma. På gården bor tre klövsjöfår; Ella, Lux och Senna. Foto: Mikael Andersson

Här är det full rulle på gården

På Termovägen i Kallhäll ligger 4H-gården som välkomnar både djur och människor att hänga tillsammans. Mitt i spenderade en timma på gården och mötte både höns från andra sidan havet, hungriga grisar och pysselsugna Ada.

  • Publicerad 17:06, 22 apr 2022

Foto: Mikael Andersson

09.40 Favorit i repris

Gården har precis öppnat och ligger nästintill tom. Först på plats är 7- åriga Ava Rad tillsammans med sin mamma och lillebror. De bor i Solna men är på besök hos mormor i Kallhäll över påsklovet.

– Mitt favoritdjur är hund, de tycker jag är söta, säger Ada, som gör sitt andra besök på gården. De var här dagen innan också, men i dag ska de vara med på påskpysslet som gården anordnat.

Foto: Mikael Andersson

09.55 Hönsen från andra sidan havet

Inne på hönsgården spatserar de stolt omkring, gårdens Bohuslän-dals svarthöns. Sammanlagt är de fyra höns och en tupp.

Vad som skiljer dessa höns från andra, är ganska tydligt. De är helt svarta, både fjädrar, ben och näbb, till och med hönsens kött är svart. Enligt historien kommer hönsen från sjömän som under 1600-talet tog med dem från Mocambique.

Hönan lägger runt 150 ägg om året och ett ägg från svarthönan väger mellan 45 och 50 gram.

Foto: Mikael Andersson

10.00 Viktigt för området

På en gräsplätt brevid gården går bruksschäfern Fame runt och nosar. Tillsammans med matte Marita Carlsson tränar de sök.

– Det här är ett pensionärsjobb vi gör tillsammans. Vi har vuxit ihop, berättar Marita.

Hon har bott i Kallhäll sedan 2007 och att gården ligger i ett bostadsområde tycker hon är viktigt.

– Det är det bästa inslaget vi har. Här är det ganska segregerat men gården skapar en offentlig plats där alla kan mötas. Att ha möjlighet att se djur lär oss även mer om hänsyn och resepekt till varandra, tycker Marita.

Foto: Mikael Andersson

10.15 Bök vid frukosten

I en röd liten trästuga bor minigrisarna Quinoa och Qnorra. De har bott på gården sedan de var kultingar. Det kan vara svårt att se vid första anblick, men det går att skilja de två grisarna åt. Quinoa har en vit tunn rand som går över huvudet och Qnorra har en hängigare buk.

Sara Hubner, som jobbar på gården, bjuder på dagens första måltid: fänkål, ruccola och groddar. Efter att bökat runt en stund lägger de sig utanför sin röda stuga och smälter maten i solen.