Problem med dumpning vid Björkebyparkeringens återvinningsstation. Foto: Läsarbild Elinor Johansson.

Här är det extra sopigt – dumpning ökande problem

Björkebyparkeringens återvinningsstation sticker ut. Här är det extra mycket dumpningar av material som egentligen borde lämnas på en återvinningscentral. – Det är ett miljöbrott, säger Annika Ahlberg på FTI.

  • Publicerad 07:19, 12 okt 2018

2017 lades återvinningsstationen på Kvarnvallen i Jakobsberg ner. Då hade den under en längre tid utsatts för dumpning, alltså att personer lämnar avfall som inte kan hanteras på en återvinningsstation.

Enligt FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, handlade det då om att en person annonserade att han hämtade upp människors skräp mot betalning för att sedan lämna det på återvinningscentralen. Men det gjorde han alltså inte.

– Vi anmälde händelsen till polisen men det blev tyvärr inget av det, säger Annika Ahlberg som är regionchef på FTI.

Björkeby sticker ut

Nu tycks problemet ha återkommit,  den här gången på återvinningsstationen på Björkebyparkeringen.

Läsare har hört av sig till Mitt i och berättat att det vid flera olika tillfällen legat stora högar av saker som inte ska lämnas på en återvinningsstation, utan på en återvinningscentral. Något som Annika Ahlgren kan bekräfta.

FTI är ansvariga för inte bara Järfälla kommuns alla återvinningsstationer, utan cirka 5000 återvinningsstationer över hela landet, och de kan se att stationen på Björkebyparkeringen i Järfälla sticker ut.

De är alltså väl medvetna om dumpningarna och diskuterar hur de ska komma åt problemet.

– Vi för en dialog med kommunen och hoppas att vi snart ska kunna sätta upp skyltar och kameror, säger hon.

Gör sig skyldig till miljöbrott

Utöver det förebyggande arbetat försöker FTI också polisanmäla de som gör överträdelser. Det är miljöbrott att dumpa sopor på platser som inte är avsedda för detta, och hittar de en adress i högen så skickar de ett brev.

– Vi har också fakturerat för kostnaderna. Dumpningarna kostar oss en hel del pengar och det är pengar vi hade kunnat använda till mycket roligare saker.

Att som privatperson lämna sopor på en bemannad återvinningscentral kostar inget, och för företag är kostnaden relativt liten. Ännu en orsak att faktiskt göra rätt från början tycker Annika Ahlberg.

– Det är tråkigt att det blir fel. I Järfälla finns ju dessutom en mobil återvinningscentral utöver den fasta. Till syvende och sist handlar det om att man faktiskt gör något olagligt. 

Fakta

Gör rätt - lämna här

Saker som inte är tidningar eller förpackningar ska lämnas på en återvinningscentral. I järfälla kommun är det Görvälns återvinningscentral som gäller.

Ordinarie öppettider

Måndag – torsdag:
kl. 12-20

Fredag:
kl. 09-16

Lördag:
kl. 09-16 (endast privat­personer)

Vill du hellre nyttja den mobila återvinningscentralen hittar du turtiderna här.

Källa: Järfälla kommun
Visa merVisa mindre