ELEVER. Janelle Wetterholm och Anton Fant går utbildningen i level design, och de är jättenöjda. "Det är kul att man får jobba så mycket med något som man har så stort intresse av. Men visst är man trött när man går härifrån på kvällen", säger Anton Fant. Foto: Anna Wettergård

Här är det bara spel på schemat

The Game Assembly är en välrenommerad utbildningsplats för spelutvecklare, och de har precis öppnat en filial i Kista. Nyligen prisades skolan på en stor internationell speltävling.

  • Publicerad 13:38, 3 okt 2019

Det är lite svårt att hitta till The Game Assembly i Kista. Skolan är nämligen så nystartad att man ännu inte hunnit få upp några ordentliga skyltar. Men den som följer instruktioner på papperslappar, uppsatta i hissar och korridorer, kan ta sig fram till den splitternya och ganska undanskymda utbildningsplatsen.

När vi besöker skolan en måndageftermiddag möter utbildningsledare Per-Anders Ring och utbildningschef Isa Nordén oss i dörren. De visar runt bland salarna, där allt är sprillans nytt. Ännu ser datorerna nästan oanvända ut, även om enstaka personliga tillhörigheter har kommit upp bland raderna av skärmar och tangentbord.

– Snart ser det ut som en arbetsplats, säger Isa Nordén.

40 timmar i veckan

Isa Nordén vet nämligen, av erfarenhet från skolans Malmögren, att de studerande snart blir hemmastadda. De kommer att vara här måndag till fredag, klockan nio till sex, i två års tid. Under den tiden arbetar de i projektgrupper, där studerande från olika utbildningsgrenar samarbetar för att utveckla spel från första idé till färdig produkt. Totalt utvecklar de åtta spel, i olika genrer. Och sedan följer sju månades praktik.

Trots det tuffa schemat är det relativt få som hoppar av utbildningarna. Isa Nordén tror att den gedigna antagningsprocessen kan vara en del av förklaringen.

– Vi har krav på att de sökande ska ha gått extra kurser på gymnasiet. Sedan beror det lite på vilken utbildning de söker. Vissa av dem måste skicka in portfolios. Alla går sedan sedan igenom både intervjuer och ytterligare tester. Jag tror att det helt enkelt är så att de som är här verkligen vill vara här.

Utbildningarna i Stockholm blir kopior av dem i Malmö, som blivit väldigt framgångsrika. Dit är trycket högt, både från dem som vill söka in och från företag som vill rekrytera studerande som ska ut på praktik.

– Runt nittio procent brukar få jobb efter utbildningen, säger Isa Nordén.

Det har varit lite trögare att få studerande till den helt nystartade Stockholmsskolan, men även här har alla 76 platser fyllts.

Prisades nyligen

När de studerande väl kommit igång med spelutvecklandet, får de som vill skicka in sina spel till olika tävlingar. Och nyligen prisades skolan i den internationella tävlingen "The Rookies". Det var studerande från skolans Malmögren som skickat in bidrag, vilket gjorde att skolan som helhet kom på tredje plats i kategorin Production Excellence. Kategorin handlar om hur väl skolan lyckas med allt sådant som ingår i en riktig produktionsstudio, med allt från projektledning och resurshantering till problemlösning.

– Vi är stolta. Vi är en väldigt liten skola, och många av de andra som tävlar har mycket mer muskler. Det finns mycket mer pengar där, säger Per-Anders Ring.

– Jag är extra glad över att vi uppmärksammades just i den här kategorin, eftersom den handlar om helheten. Andra pris handlar mest om grafiken, och då tappar man ju resten av spelutvecklarna. Det här priset speglar hela vår verksamhet, avslutar Isa Nordén.

YRKESHÖGSKOLA. Per-Anders Ring och Isa Nordén visar runt på den helt nystartade utbildningsplatsen The Game Assembly. Foto: Anna Wettergård

The game assembly

The Game Assembly är en yrkeshögskola som utbildar spelprogrammerare, spelgrafiker, level designers, spelanimatörer och Technical artists.

I skolans Stockholmsdel finns tre utbildningsgrenar: Level Design , spelgrafiker och spelprogrammerare.

I Stockholm hittar man skolan på Norgegatan i Kista. Mer information finns på https://www.thegameassembly.com

Visa merVisa mindre

ELEVER. Janelle Wetterholm går utbildningen i level design. Här håller hon på med en modell av Akropolis i skala 1:1. "Jag kom hit som total nybörjare, och det är kul att man klarar det ändå", säger hon. Foto: Anna Wettergård