Finns din hunds namn med på Jordbruksverkets lista över de mest populära? Foto: Mostphotos

Här är de populäraste hundnamnen i Nacka

Fido eller Karo? Nej, de fyrbenta vännerna i Nacka heter snarare Molly, Nova eller Sigge. Se hela listan över de populäraste hundnamnen i kommunen.

  • Publicerad 05:00, 22 mar 2019

Ropar du på Morris, Bella eller Charlie? Då är det stor chans att hundarna i Nacka lystrar, då namnen är bland de tio mest populära i kommunen. Det visar en sammanställning från Jordbruksverkets hundregister. Totalt finns 5 224 registrerade hundar i Nacka.

De klassiska hundnamnen har ersatts av namn som är populära även bland barn, i takt med att husdjurens status har förändrats.

– Förr vaktades huset av Fido och Karo, de låg inte i husses och mattes sängar. I dag betraktar många djuren som familjemedlemmar. En hel del unga människor som skaffar hund kanske inte ens har barn och då tar man populära namn för att hunden är så inne i familjen, säger språkvetaren Catharina Grünbaum.

Hundar och människor fick olika namn

Vanan att ge hundar människonamn började dock redan på 70-talet, men har spridit sig mer och mer. Då kunde djuren döpas till namn som främst bars av äldre.

– Hundar kunde få namn som Folke och Elsa, men man skulle inte drömma om att döpa sin son till Folke. Man döpte inte djuren till namn som man döpte människor till, även om det var namn som fanns i almanackan. När jag var barn hade jag en schäfer som hette Rita, men jag hade inga klasskamrater som hette så, säger Catharina Grünbaum.

Kolla själv – är din fyrbenta väns namn med på listan?

Här är de populäraste hundnamnen i Nacka:

1. Charlie

2. Bella

3. Molly

4. Sigge

5. Nova 

6. Morris

7. Stella

8. Sally

9. Bosse

10. Buster/Leo/Nellie

Källa: Jordbruksverket