Öppning. Nu öppnar äldreboendena i Täby upp igen för besökare men med vissa restriktioner. Foto: Sacharias Källdén

Här är de nya reglerna för besök på äldreboenden i Täby

Den första oktober hävdes besöksförbudet på äldreboenden för att minska isoleringen inom omsorgen. Här är reglerna som gäller för Täbyborna.

  • Publicerad 12:00, 3 okt 2020

Det är glada nyheter.

Den första oktober hävdes det generella besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden i Sverige. I veckan gick Täby kommun ut med nya riktlinjer om vad som gäller när Täbybor vill träffa sina nära och kära.

– Det är glada nyheter att man nu kan besöka sina äldre igen, men det är viktigt att vara försiktig, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Besöksförbudet på äldreboenden antogs i mars, efter coronapandemins utbrott. I veckan gick Socialstyrelsens nya föreskrifter ut till kommunerna. Det är sedan upp till varje kommun att lägga upp nya riktlinjer kring besöken.

En besökare i taget

Täby kommun uppmanar i allmänhet alla att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för att förhindra att smittan sprids. Att hålla avstånd, hosta och nysa i armvecket, god handhygien, att de som har symtom stannar hemma och att de som är över 70 år bör begränsa sina fysiska kontakter.

När det gäller just äldreboenden i Täby finns vissa regler. Man ska till exempel anmäla sitt besök innan man kommer till sin anhörig och man får bara komma en i taget.

Personalen kommer att visa vägen till den du ska besöka. Personalen på boendet kommer även att visa var man kan tvätta och sprita händerna. För att få komma in på äldreboendet måste du vara helt frisk.

Får barn komma in på avdelningen?

– Vi har satt regeln en person i taget, så är du ung så kan det bli svårt att gå in själv. Men man kan höra med boendet om det finns möjlighet att ses utomhus, säger Erik Andersson.

Om ni ser att det blir en ökad smittspridning på boendena i kommunen, vad gör ni då?

– Då kommer vi att stänga boendet för besökare, säger han.

Han menar även att det viktigt att tänka på den ensamhet som många äldre känner.

– Det är en sammantagen avvägning att öppna boendena igen. Man måste se till den ensamhet och oro som funnits den senaste tiden, säger han.

Detta gäller på Täbys boenden:

Anmäl ditt besök i förväg till den som skall besökas och personal.

En person i taget får komma in och hälsa på.

Personal visar dig vägen till den boendes lägenhet där besöken sker.

Personal kommer visa möjlighet till handtvätt och handsprit.

Du ska vara fullt frisk och inte ha förkylningssymtom när du kommer på besök.

Visa merVisa mindre