– Det roliga är att det är som en bred tratt med allt från kontakt med enskilda medborgare som kan känna oro, till möten med kommunstyrelsen, säger Madeleine Holmström, kommunpolis i Österåker.

– Vi är ju polisens länk till kommunerna, för information till och från medborgarna,

Madeleine Holmström började på sin tjänst i höstas, då Österåker fick en egen kommunpolis. Nu har även Vaxholm fått en egen – Emilie Halvarsson.

Bägge är erfarna poliser och bägge har tidigare jobbat i LPO Södra Roslagens ungdomsgrupp.

Vilken är er viktigaste uppgift?

– Det är att förmedla information. Det spelar ingen roll vad vi gör om vi inte berättar vad vi gör, säger Madeleine.

Ett sätt är att synas i sociala medier, något som polisen blivit allt bättre på. Ett annat är återkommande möten med medborgare runt om i kommunen, något som blivit rutin i Österåker och som Emilie i Vaxholm kanske kommer att ta efter.

– VI samverkar ju, så jag ska följa med och se hur det funkar i Österåker, säger hon.

I Österåker deltar Madeleine Holmström en gång i månaden i timslånga platsbesök tillsammans med representanter från kommunen, så kallade medborgardialoger. Hittills i år har det blivit besök på Norrgårdsvägen, i Skärgårdsstad, Tråsättra och nu senast i Åkersberga centrum, där det blev två timmar. Syftet är att få en lägesbild från de olika områdena, berättar hon.

Dessutom har hon även medborgarmöten minst en gång i veckan. Då är hon som kommunpolis på plats i centrum en längre tid – utöver övrig polisnärvaro, exempelvis patrullering eller utryckning.

Vilka är de största problemen i Österåker tycker du?

– Österåker har ju haft problem med upplevd otrygghet i centrum, med öppen droghandel så att en del medborgare inte velat röra sig där, säger Madeleine.

– Men vi har tryckt bort de som sysslar med sånt och sett en stor nedgång sedan i höstas.

I Vaxholm är problemen inte lika tydliga.

– Vaxholmsborna är trygga i sin kommun. Men det är inget man får ta för givet. Vi ser ju att det finns ungdomsproblematik som missbruk även här, säger Emilie.

Det finns också gemensamma problem att ta tag i.

– Bägge är ju skärgårdskommuner, med båtar och hamnar och exempelvis båtmotorstölder som alltid är hett.