
Pia Isaksson som bor i området gillar inte förtätningen som pågår kring Stadshagen. Foto: Pekka Pääkkö
Här är byggena på Kungsholmen att hålla koll på
Stora förtätningen av Stadshagen är igång. Men samtidigt är framtiden för flera stora byggprojekt osäker och vissa har skrotats helt. Här är byggena på Kungsholmen att hålla koll på.
- Nyheter
- Publicerad 06:15, 25 jan 2021
En person. Det är prognosen för hur många invånare Kungsholmen ska växa med i år enligt staden. Men sen händer det grejer. Till 2022 ökar vi med hela åtta invånare enligt prognosen, även om det sedan ser ut att öka med cirka 4 000 invånare till 2030.
Antalet barn i stadsdelen blir färre och befolkningen blir äldre, så det tidigare skämtsamma smeknamnet Käppholmen är kanske på väg tillbaka?
Efter en hög byggtakt, framförallt på Västra Kungsholmen, är inte lika mycket på gång. Två byggen ingår i samma stora projekt – förtätningen av Stadshagen där det totalt planeras för cirka 1 800 bostäder.
Pia Isaksson, bor i området och jobbar med miljö- och hållbar samhällsutveckling. Hon tycker att förtätningen där är ”anskrämlig” när vi stannar henne för en pratstund vid JM:s bygge vid Sankt Göransparken.
- Det är för lite grönyta i förhållande till antalet bostäder. Här har till exempel alla pulkabackar försvunnit. Jag tror vi måste tänka om vår stadsplanering. Om det är något som coronapandemin har visat är det vårt behov av att vara ute, säger hon.

"Jag förstår att man måste bygga nya bostäder, men samtidigt tycker jag att det blir för mycket. Men jag har inget svar på hur man ska göra", säger Ann-Christin Wegefelt Foto: Pekka Pääkkö
Vid sidan av Stadshagen finns flera större bostadsprojekt där framtiden är osäker, eller har skrotats helt.
✔ I Primus-området har Oscar Properties ändrat sig och vill bevara kontoren, åtminstone tillfälligt. Där planeras för 600 bostäder.
✔ På Stora Essingen ser målet att ersätta kontor med 700 bostäder vid tvärbanan ut att minskas rejält. Nya fastighetsägaren har andra planer.
✔ I Marieberg har staden sedan tidigare lagt 1 000 bostäder på is på grund av flygbullret, nu är även det senaste försöket med en mindre del bostäder vid DN-skrapan skrotat. Där väntas kontor och lokaler för ”publikt innehåll” istället.

Framtiden får utvisa vad som händer i lokalerna på Stora Essingen.
Areim är nya fastighetsägare både på Stora Essingen och i Marieberg där inriktningen nu alltså har ändrats.
Hur ser ni på diskussionen kring minskat behov av kontor i pandemins spår?
- Vi ser inga bevis på minskad efterfrågan av kontor, även om kontor och utformningen är något som diskuteras. Vi jobbar nära våra hyresgäster och vill framtidssäkra kontorsmöjligheterna i Marieberg, säger Erik Ullsten på Areim.
Mellan 2010 och 2030 ska det byggas 140 000 nya bostäder i Stockholm. Men enligt oppositionen går det för sakta.
– Vi måste skruva upp tempot igen. Men det är främst i ytterstaden man kan bygga mer, säger Jan Valeskog (S), oppositionsråd och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) menar dock att staden är på rätt kurs.
– Vi håller en god byggtakt, och enligt vår bedömning kan vi nå det satta målet, säger han.

Byggs. I korsningen S:t Göransparken/Mariedalsvägen ska det byggas hyresrätter med inflyttning 2022. Foto: David Wiberg

Byggs. Vid Kungsholmens grundskola och fastigheten Tjället 8 byggs det på och till för 165 nya studentbostäder. Foto: Brunnberg&Forshed
Byggs

Jobbas med. Kvarter ett med bostäder, kontor och lokaler samt den nya långsmala torgytan längs Fleminggatan. Foto: Illustration: Stockholms stad/Tengbom
Jobbas med

Överklagat. Så här kan triangeltomten vid Lindhagensgatan/påfarten till E4:an se ut. Foto: Skanska/Fojab Arkitekter
Överklagade

Osäkert. Vy från västra Primusparken med den nya tänkta bebyggelsen som det nu är ett frågetecken kring. Foto: Sweco/Stockholms stad