Över 7 000 kronor i månaden kommer studenterna i Björkhagen betala för en nybyggd etta när det blir inflyttning i Campus Birka i maj. Då ingår varken el, varmvatten eller internet. Med tanke på att studenterna med bidrag och fullt lån får ut 11 880 kronor i månaden (30 dagar) kommer den som bor ensam inte ha särskilt mycket pengar över för hummer och champagne.

– Det är sjuka summor för nyproduktionen i dag och med tanke på att hyran äter upp en väldigt stor del av studiemedlet så är det inte långsiktigt. Det måste finnas ett bestånd även för de som inte bor med en partner, säger Oskar M Wiik som är vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

"Trångt"

I Kärrtorp en kilometer från Björkhagen bygger Järntorget 383 studentbostäder med första inflyttning till hösten. Bostäderna på Söderarmsvägen kommer att ägas av företaget Dammskogen Studentbostäder AB.

Där pågår bygget för fullt, och för att få plats utrustning och material har delar av vägen tagits i anspråk.

– Förtätningen i Stockholm gör att det ofta är trångt på många byggarbetsplatser i dag, säger platschefen Juha Lahtela innan Mitt i:s fotograf åker upp i byggets lyftkran.

Moduler

Hyrorna för studentbostäderna i Kärrtorp är ännu inte satta av ägarna. Byggaren Järntorgets vd Fredrik Arpe är dock medveten om att det är kostsamt för en student att bo i nyproduktion. Men enligt honom finns inte några stora marginaler för byggbolagen vars tjänster upphandlas i konkurrens av fastighetsägarna. Han berättar att den typ av modulbostäder i trä som byggs i Kärrtorp brukar vara kostnadseffektiva för mindre lägenheter.

– Senaste året har vi dock haft en hemsk utveckling av priserna på trävaror. Men i grund och botten är detta en bra produktionsmetod då modulerna kommer färdigbyggda från fabrik. Dessutom har trämodulerna ett lägre klimatavtryck och ger mindre risk för fuktproblem, säger han.

Tittar mot grannländerna

Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) bygger 166 bostäder i Björkhagen, och där berättar vd:n Ingrid Gyllfors att ettorna är planerade för möjlighet att bo två. Men hon anser att byggreglerna för studentbostäder behöver förändras för att få ned hyresnivåerna.

– I Sverige måste till exempel hundra procent av alla studentbostäder tillgänglighetsanpassas och ha toaletter i en viss storlek. I alla andra nordiska länder är samma siffra 5-10 procent för studentbostäder som ju är en genomgångsbostad du bor i något år, förklarar hon.

SSSB beräknar att det i dag saknas 6 000-10 000 bostäder i Stockholmsområdet för att situationen ska vara tillfredställande. Bristen påverkar Stockholms attraktivitet som studieort menar man.

– Det skulle också behövas någon form av storstadstillägg på studiemedlen eftersom levnadskostnaderna här är dyrare än på andra håll, säger Ingrid Gyllfors.