Bygget längs Stambanevägen i Stuvsta har pågått i flera år. Här har byggts 104 lägenheter, varav hälften för seniorer. Under byggtiden har infartsparkeringen varit stängd, vilket irriterat många.

Men Berit och Bengt Bogeby är glada över de nybyggda bostäderna.

– Ja, för vår del är det bra. Vi fick en lägenhet här på seniorboendet och flyttade in i oktober. Vi trivs jättebra, säger Berit Bogeby.

De har bott i villa Stuvsta i många år

– Vi orkade inte med huset längre. Men det känns bra att kunna bo kvar i samma område, säger Berit Bogeby.

I botten på husen har det byggts garage med platser för både boende och infartsparkering.

Håller inte byggtakten

Huddinge ska bygga 20 000 bostäder till 2030. Och inom Sverigeförhandlingen har man förbundit sig att bygga 18 500 bostäder längs Spårväg syds sträckning fram till 2035. Men just nu håller Huddinge inte takten för att klara målet.

– Vi har ett lite svagt bostadsbyggande, vi behöver ha ett högre tempo för att klara av de här målen, säger Gunilla Vastesson, biträdande samhällsbyggnadsdirektör och fortsätter:

– För några år sedan hade vi en hög bostadsbyggnadstakt, men tyvärr är det för få bostäder som kommer ut nu i förhållande till vad vi skulle önska.

Många projekt blir också försenade.

– Dels krävs det ofta omfattande utredningar om exempelvis dagvatten, dels kan det bero på att byggherrarna väljer att prioritera olika etapper, för att anpassa till marknaden. Sedan blir ju en del planer överklagade.

Vad gör ni för att klara målen?

– Vi arbetar för att kommunen ska vara attraktiv att både bygga och verka i. Och vi ser till att ha en projektportfölj som innehåller olika typer av bostäder och i olika delar av kommunen för att sprida ut riskerna så mycket som möjligt.

Kommer Huddinge att klara målen?

– Det är många år kvar. Vi kommer att göra vad vi kan.