Grannsamverkan. Polisen uppmanar allmänheten att aktivera grannsamverkan eller delta i dag- och nattvandrargrupper, men framförallt att ta hand om varandra. Foto: Pauline Cederblad

Här är brotten som har ökat i år

Stöld ur fordon och personrån är några av de brott som har ökat i Upplands Väsby under året. Här är polisens tips på hur vi kan skydda oss.

  • Publicerad 08:00, 8 aug 2021

Inbrott i bilar, stölder av cyklar samt våldsbrott som misshandel och rån. Det är de brott som ökat i Upplands Väsby under året enligt Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i Upplands Väsby.

Stöld ur fordon ökar

Fram till juni i år har stöld från fordon varit det vanligaste egendomsbrottet, alltså brott mot någons egendom, i kommunen. Oftast tar sig tjuven in genom att krossa en ruta på bilen.

Det har även blivit allt vanligare att tjuven tar katalysatorn från bilen för att ta ut ädelmetallen som sedan säljs vidare.

– Stöld ur fordon är ofta enkla att utföra och svårupptäckta. De är vanligast i bostadsområden, längs gatan eller vid tillhörande parkeringar, säger Daniel Wilhelmsson.

Därefter kommer cykelstöld och bostadsinbrott som de vanligaste typen av egendomsbrott.

Kommunpolis. Daniel Wilhelmsson är kommunpolis i Upplands Väsby. Foto: Polisen

Fler personrån

Under de senaste tre åren har polisen kunnat se att det skett en ökning av personrån i kommunen.

– Där är det oftast unga som rånar unga på sina personliga tillhörigheter, säger Daniel Wilhelmsson.

Förebygga brott

En viktig del i polisens förebyggande arbete är att informera om att brotten sker. Daniel Wilhelmsson påpekar att det är viktigt att veta vad man själv kan göra för att förebygga brotten.

– Förvara inte ägodelar i bilen. Det absolut bästa är också att låsa in sina saker, då tänker jag speciellt på cyklar. Även grannsamverkan är ett bra sätt att hjälpas åt i sitt bostadsområde, säger Daniel Wilhelmsson.

Det är också viktigt att allmänheten kontaktar polisen när man ser misstänkt brottslighet i sitt område. Då är det bra att vara noga med detaljer som registreringsnummer och signalement.

– Ofta får vi in bra iakttagelser på avvikande beteende eller fordon i bostadsområden, fortsätt med det. Det man som privatperson kan göra är att ge oss så bra förutsättningar som möjligt genom att tipsa polisen och anmäla när man bli utsatt, säger Daniel Wilhelmsson.