Hittills har 125 fängelseår utdömts i utredningar med bevisning från det krypterade verktyget Encrochat, som fransk polis lyckades knäcka och skicka information vidare till svensk polis.

Under det kommande halvåret kommer ytterligare drygt 60 personer åtalas för grova brott kopplade till skjutningar och gängkriminalitet i Stockholm.

– Vi ser nu resultatet av det offensiva arbete vi gjorde under 2020 där ett hundratal personer i kriminella nätverk frihetsberövades för allvarlig och grov brottslighet, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande.

"Bara början"

Enligt honom arbetar Stockholmspolisen med mängder med utredningar som kommer att kunna leda till rättegång.

– Det här är bara början – under det kommande halvåret kommer fler åtal och flera större rättegångar att äga rum som handlar om allvarlig brottslighet. I flera fall är det ledande nätverkspersoner som är häktade, säger Mats Löfving.

Svårt att styrka anstiftan

Efter att det krypterade verktyget Encrochat knäcktes har polisen kunnat ta del av tidigare hemlig kommunikation mellan kriminella, bland annat bevisning för att mord och mordförsök har anstiftats av ledande personer och sedan utförts av andra.

– I normalfallet är det svårt att styrka vem som ligger bakom planeringen av den här typen av brott men Encrochat gör att vi har större möjligheter att komma åt organisatörer och huvudmän och inte bara utförarna, säger Mats Löfving.