POLISSAMARBETE. Tack vare att fransk polis lyckades knäcka den krypterade mobiltjänsten Encrochat har Stockholmspolisen lyckats lösa många grova brott. Foto: Mostphotos

Här är brotten i Stockholm som lyckats lösas tack vare Encrochat

Stockholmspolisens framgångar i utredningar kopplade till Encrochat har lett till att mängder med kriminella ledarfigurer hamnat bakom lås och bom. Här är brotten som lyckats lösas.

  • Publicerad 10:40, 24 feb 2021

Hittills har 125 fängelseår utdömts i utredningar med bevisning från det krypterade verktyget Encrochat, som fransk polis lyckades knäcka och skicka information vidare till svensk polis.

Under det kommande halvåret kommer ytterligare drygt 60 personer åtalas för grova brott kopplade till skjutningar och gängkriminalitet i Stockholm.

– Vi ser nu resultatet av det offensiva arbete vi gjorde under 2020 där ett hundratal personer i kriminella nätverk frihetsberövades för allvarlig och grov brottslighet, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande.

"Bara början"

Enligt honom arbetar Stockholmspolisen med mängder med utredningar som kommer att kunna leda till rättegång.

– Det här är bara början – under det kommande halvåret kommer fler åtal och flera större rättegångar att äga rum som handlar om allvarlig brottslighet. I flera fall är det ledande nätverkspersoner som är häktade, säger Mats Löfving.

Svårt att styrka anstiftan

Efter att det krypterade verktyget Encrochat knäcktes har polisen kunnat ta del av tidigare hemlig kommunikation mellan kriminella, bland annat bevisning för att mord och mordförsök har anstiftats av ledande personer och sedan utförts av andra.

– I normalfallet är det svårt att styrka vem som ligger bakom planeringen av den här typen av brott men Encrochat gör att vi har större möjligheter att komma åt organisatörer och huvudmän och inte bara utförarna, säger Mats Löfving.

LISTA: Utredningar som lett till rättegång och fällande domar

Mord i Liseberg

En 17-årig ung man har åtalats för medhjälp till mord efter att en man i juni skottskadades i Liseberg i södra Stockholm och senare avled.

Skjutning vid bensinmack i Kungens kurva

Åtal har väckts och rättegång har inletts mot tre personer som misstänks för mord och mordförsök i Kungens kurva i södra Stockholm förra året.

Bedrägeri i Märsta

Sju personer åtalas för grovt bedrägeri i Märsta.

Barnsoldat i Järfälla

Fyra personer har nyligen dömts för mordförsök i Järfälla och den man som bedöms ha beställt mordet får 18 års fängelse i tingsrätten.

Vårbergnätverket splittrat

20 personer har dömts för narkotikabrott i Vårberg, sju av dem för grova narkotikabrott.

Mord på Östermalm

En man i 35-årsåldern har dömts till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för ett mord som ägde rum i ett garage på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm mars 2020.

14-åring skjuten i Kärrtorp

Hovrätten har skärpt straffen för de gärningsmän som i tingsrätten dömdes för skjutningen mot en 14-åring i Kärrtorp i mars förra året. Männen dömdes för medhjälp till försök till mord till fängelse i tio respektive fem år.

Mord i Sollentuna

En man har dömts i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på en 20-årig man som ägde rum på busstorget i Sollentuna i februari 2020.

Grov utpressning i Kista och Husby

En 22-årig man dömdes av tingsrätten för försök till grov utpressning. Han åtalades även för anstiftan av de sprängningar som ägde rum i Kista och Husby i januari förra året men friades av tingsrätten. Domen som rör sprängningarna har överklagats av åklagare.

Grovt vapenbrott Nacka

Två unga män har dömts till fängelse för grovt vapenbrott i Nacka i oktober 2020.

Skjutning i Södertälje

Två personer har dömts för synnerligen grov misshandel till fängelse i 4,5 år respektive 5 års fängelse efter att man avlossat flertalet skott mot varandra i Södertälje i maj 2020.

Grovt olaga hot Västerås

En person med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Stockholm har dömts av Västerås tingsrätt till fängelse i 4 år för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Visa merVisa mindre