Katter. Många Brommabor nominerade sina katter i år. Här är ett urval av missarna. Foto: Hillevi Busch/Ann-Sofi Rosander/Eva Salomonsson

Här är Brommas mjuka (s)katter

Förra veckan korades katterna Ace och Ruby till Årets lussekatt i Bromma 2020. Konkurrensen var stenhård, kolla bara vilka gulliga kissar ni läsare har skickat in! Tack för alla bidrag, här är några av de som var med och tävlade.

  • Publicerad 21:45, 18 dec 2020

Foto: Hillevi Busch

Tittut. Katten Tomas hittades utomhus tillsammans med sin mamma och sina syskon men räddades av Kattstallet och hamnade sedan hos matte Hillevi i Åkeshov. Här bor han tillsammans med sin bror som dock är för blyg för att ställa upp som lussekandidat.

Foto: Eva Salomonsson

Livsnjutare. Norra Ängbybon Sartre är en Maine Coon på 13 år. Han älskar att vara ute i trädgården och titta på allt som rör sig. Sartre är en mycket sällskaplig katt som följer med sin familj vart de än går, tackar inte nej till att bli kliad i soffan.

Foto: Ann-Sofi Rosander

Tomtenisse. Huskatten Dregen, 12 år, är en väldigt kelig kisse. Hans favoritintresse är att ligga på en bänk på altanen i Beckomberga och spana på djur och människor. På natten är det fotändan av sängen som gäller.

Foto: Privat

Håller låda. Katten Luddis är tre år från Ulvsunda/Johannesfred. Matte Laila har kämpat för att ta en julbild på honom, men det visade sig vara en omöjlig uppgift. Därför syns Luddis på den här bilden som ska symbolisera 2020. Luddis och Laila önskar god jul och gott nytt år till alla!

Foto: Alexander Bönke

Social distansering. Husse Alexander Bönke från Norra Ängby tycker den här bilden speglar väl Dagmars inställning till fotografi, jul och människor i allmänhet. Dagmar fyller 12 år i april, och när hon inte försöker undvika människor tar hon antingen sin 14 timmar skönhetssömn, äter eller gör sin dagliga pedikyr på husets alla mattor.

Ace och Ruby är Årets lussekatt(er) i Bromma

Katter i Sverige

Eftersom det inte finns krav på att registrera katter har Jordbruksverket inte någon statistik om hur många det finns i Sverige.

Men en undersökning från 2017 gjord av Novus visade att det fanns cirka 1 443 000 katter i Sverige.

Enligt djurförsäkringsbolaget Agria var de topp tio vanligaste kattnamnen 2020 dessa:

Sigge, Maja, Nisse, Smulan, Selma, Molly, Tiger, Simba, Doris och Findus.

Visa merVisa mindre