Varnjit och Sumit Singh utanför industriområdet på Fakturavägen i Järfälla. Foto: Åsa Sommarström

Här är bröderna som tar strid mot Well fastigheter

Bröderna Varnjit och Sumit Singh är två av hundratals personer som betalat för att ställa sig i kön till Well fastigheters projekt Urban park. Nu stämmer de fastighetsutvecklaren. – Vi känner oss grundlurade, säger Sumit Singh.

  • Publicerad 05:11, 4 sep 2020

Vi befinner oss på platsen där Well fastigheter planerar att bygga Urban park, 1000 lyxiga lägenheter mitt ute i ett industriområde i Veddesta i Järfälla kommun.

Ett år har gått sedan Mitt i granskade projektet och kunde avslöja att inget samarbete eller detaljplan fanns på gång hos Järfälla kommun. Precis samma budskap ger Barkarbystadens projektchef Toni Chmielewski idag.

En lägenhet i Urban park. Illustration: Well fastigheter

Förbokningen av lägenheter fortsatt öppen

På nätet visas fortfarande vackra visionsbilder av projektet upp och den intresserade uppmanas att fortsatt förboka sin lägenhet för 20 000 kronor.

I oktober förra året hade närmare 900 personer nappat på detta – vilket då totalt motsvarar runt 18 miljoner kronor.

Fakturavägen i Järfälla. Foto: Åsa Sommarström

Bröderna som skulle flytta till Urban park

Två av de som ställde sig i kö var bröderna Sumit och Varnjit Singh.

– Vi hade planer på att flytta närmare varandra och då var Urban Park en bra lösning, vi kunde köpa två 26-kvadratslägenheter och så kunde vi bo där, säger Sumit Singh.

Varnjit och Sumit Singh hade stora förhoppningar då de valde att ställa sig i kön till Urban park. Foto: Åsa Sommarström

En lastbil kör ut genom grinden som leder in mot fastigheten där Well hävdar att Urban park ska byggas – med preliminär byggstart i år och med inflytt 2022.

– Vi sa att det här är den bästa investeringen vi kommer göra i hela livet. Att föreningen tar lånet och att vi själva sen skulle gå in med 245 000 kronor för lägenheten.

Då insåg de att något ej stod rätt till

Bröderna tittar på varandra och förklarar sen att det var i samband med att de läste Mitt i:s artiklar som de började inse att något inte stod rätt till.

Då började samtidigt kampen för att försöka få tillbaka den del av bokningsavgiften avtalet erbjöd – 15 000 kronor.

Så här är det tänkt att Urban park ska se ut. Illustration: Well fastigheter

”Vi har att förlora 6700 kronor”

Efter mycket påtryckningar och väntan har båda bröderna lyckats få tillbaka sina pengar, men Sumit Singh har ändå valt att stämma företaget. Den 21 september möter han Well fastigheter i Stockholms tingsrätt.

Sumit Singh menar att det bokningsavtal som han ingått inte stämmer. Där står nämligen skrivet att ”fastigheten detaljplaneras idag” – och detta vill han och hans bror få prövat av domstolen.

– Vi har att förlora 6700 kronor, 1700 kronor för juridisk rådgivning och 5000 kronor som Well ännu inte betalat tillbaka. Men får vi den här frågan om avtalet rättsligt prövat så kommer jag kunna hjälpa andra som också utsatts.

Ett sovrum i Urban park. Illustration: Well fastigheter

Därför stämmer de Well

I Varnjit Singhs bekantskapskrets har han ett tiotal vänner som alla bokat lägenheter i Urban park och ännu inte fått några pengar återbetalade.

– Vi får ju hjälpa våra vänner och andra som ingått avtal juridiskt, det är ingen annan än oss som vågat stämma dem ännu. Många vill ju se hur det går för oss först, säger Sumit Singh.

Han tystnar en stund och säger med allvar i rösten:

– Så många som möjligt behöver anmäla det här till Konsumentverket, det är första steget om allmänheten vill att det här ska bli rätt.

Well fastighets vd Christofer Carlsson (till höger). Med på bilden är även Rutger Arnhult som investerat i projektet. Illustration: Well fastigheter

Hur känns allt det här?

– Vi känner oss grundlurade.

Mitt i har upprepade gånger utan framgång sökt Well fastigheters vd Christofer Carlsson för en kommentar.


Läs hela Mitt i:s granskning av Well fastigheters projekt Urban park

Företag säljer lägenhetsbokningar för miljoner – utan bygglov

Kommunen: Vi har inget samarbete med Well fastigheter

Fastighetsbolagets vd om lyxbygget: ”Jag ser ingen risk”

Fastighetsägaren om Urban park: ”Vi förhandlar med kommunen”

Hon bokade lägenhet för 20 000 – men företaget saknar bygglov