Här är Botkyrka kommuns krispaket för företag och föreningar

Uteserveringar ska kunna starta redan nu och företag får längre tid på sig att betala. För föreningar gäller gratis hyra i mars och april. Det är några av punkterna i Botkyrka kommuns krispaket.

 • Publicerad 11:16, 25 mar 2020

Salems kommun presenterade ett krispaket för företag på tisdagen.

På onsdagen var det Botkyrka kommuns tur att presentera en rad punkter som ska hjälpa företag och föreningar som drabbats ekonomiskt av coronakrisen.

– Kommunstyrelsen följer utvecklingen löpande och vi är beredda att agera ytterligare för att stödja viktiga aktörer i vårt lokalsamhälle. Nu krävs att alla samarbetar för att det ska gå så bra som möjligt för Botkyrka i denna svåra tid, säger Ebba Östlin (S) som är kommunstyrelsens ordförande i ett uttalande.

Tar bort avgifter

För företagen märks bland annat:

 • Möjlighet att börja med uteserveringar redan nu. Avgiften för uteservering tas bort i mars, april och maj och betalningen för senare månader kan skjutas på framtiden. Även avgiften för utehandel tas bort samma period.
 • Tillväxt Botkyrka uppdrag att ge rådgivning till företag mellan 5-50 anställda förstärks.
 • Botkyrka kommun företagslotsar utökar servicen för att ge råd kring både statliga och lokala åtgärder.

Stina Lundgren: ”Står enade”

Enligt Botkyrka kommun var mittenmajoriteten och oppositionen eniga.

– Det är glädjande att kommunen snabbt ser över vilka insatser man kan erbjuda det lokala näringslivet. Det är viktigt att vi står enade bakom Botkyrkas företag och detta är ett bra första steg, säger oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Fakta

Insatser som ska lätta för företagen

 1. Tillväxt Botkyrka får ett förstärkt uppdrag att ge affärsrådgivning till företag med 5 till 50 anställda.
 2. Kommunen utökar service och rådgivning om de statliga programmen och de lokala insatserna genom sina företagslotsar. De nås på e-post: foretag@botkyrka.se
 3. Möjlighet att börja med uteserveringar redan nu. Avgiften för uteservering tas bort i mars, april och maj och betalningen för senare månader kan skjutas på framtiden. Även avgiften för utehandel tas bort samma period.
 4. Kommunen ger företag längre tid på sig, 90 dagar, för att betala räkningar för tillsyn inom miljö, hälsa och livsmedel. Kommunen skjuter också upp tillsyn som inte är kritisk.
 5. Företag som behöver får möjlighet att upprätta en återbetalningsplan för mark- och tillsynsavgifter.
 6. Företag som har kommunen eller de kommunala bolagen som hyresvärd kan ändra hyresinbetalningen från kvartalsvis till månadsvis. Det är också möjligt att få hyran på avbetalning upp till motsvarande 6 månader.
Källa: Botkyrka kommun
Visa merVisa mindre

Kan hyra fritt

För föreningarna märks bland annat:

 • Alla föreningar kan under mars och april kostnadsfritt hyra kommunens idrottsanläggningar och möteslokaler.
 • Kommunen inför ett extra lokal- och anläggningsbidrag för föreningar och organisationer som hyr verksamhetslokaler av annan part än kommunen.
 • Aktivitetsstödet för föreningarna kommer att baseras på beräkningar från motsvarande period föregående år. På så sätt kan föreningarna planera inför nästa år som att detta år hade haft normal verksamhet.

Fakta

Insatser som ska lätta för föreningar

 1. Kommunen utökar service och rådgivning till föreningar genom en samordnarfunktion som nås via e-post: forening@botkyrka.se
 2. Alla föreningar kan under mars och april hyra kommunens idrottsanläggningar och möteslokaler gratis.
 3. Kommunen inför ett extra lokal- och anläggningsbidrag för föreningar och idéburna organisationer som hyr lokaler av andra än kommunen.
 4. Aktivitetsstödet för idrottsföreningar och övriga föreningar kommer att baseras på beräkningar från motsvarande period 2019. På så sätt kan föreningarna planera för 2021 som att årets aktiviteter skett på normalt sätt.
 5. Föreningar får dispens med att skicka in sina verksamhets- ekonomiska- och revisionsberättelser, eftersom många inte hunnit ha sina årsmöten innan coronavirusets utbrott.
 6. När kommunen eller de kommunala bolagen är hyresvärd finns möjligheten för föreningar att ändra hyresinbetalningen från kvartalsvis till månadsvis. Det är också möjligt att få hyran på avbetalning upp till 6 månader.
Källa: Botkyrka kommun
Visa merVisa mindre

Organisationen Företagarna Botkyrka-Salem är positiv till att kommunerna vidtar åtgärder.

– Bra att Botkyrka och Salems kommuner gör insatser för att lindra effekterna av coronaepidemin i vårt område! Det är hos företag med mindre än 50 anställda som fyra av fem jobb skapas. Genom Botkyrka kommuns satsning på Tillväxt Botkyrka görs just nu direkta och effektiva åtgärder för att hjälpa företagen i den kategorin, säger Kurt Ståhl som är ordförande för organisationen.

Kurt Ståhl fortsätter.

– Positivt att Salems kommun snabbar på betalningar av räkningar till leverantörer och är villig att hjälpa till på andra sätt också. Det är viktigt nu att vi alla kommuninnevånare hjälper till så mycket vi kan för att stötta våra företagare och det lokala näringslivet! Företagen kämpar för sin överlevnad just nu!