Tillbaka. Kjell Johansson i Midsommarkransen, under en intervju med Mitt i för några år sedan. Här växte han upp och hit har han numera tillbaka efter att ha bott på andra platser i Stockholm. Foto: Stefan källstigen

Här är boken du ska läsa – med resten av Stockholm

Kjell Johanssons roman ”Huset vid Flon” har utsetts till årets "Stockholm läser-bok". Den utspelar sig i Midsommarkransen, där författaren växte upp och där han numera bor igen.

  • Publicerad 07:49, 26 jan 2022

”Med en stilsäker penna ger Kjell Johansson oss i ”Huset vid Flon” en uppväxtskildring med tydligt klassperspektiv. Han återger med kärlek och värme huvudpersonernas stolthet, fattigdom och utsatthet i en arbetarförort under uppbyggnad och på väg in i den moderna tiden", lyder juryns motivering.

Bakom projektet Stockholm läser står Författarcentrum och Stockholms stadsbibliotek. Utmärkelsen innebär att bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till boken anordnas 2022.

"Huset vid flon" är den en andra delen i trilogin "De utsatta" och kom ut 1997. Miljön är Midsommarkransen under några år i slutet at 1940-talet och början av 1950-talet. Huvudperson är en pojke som bor i ett förfallet hus tillsammans med sina föräldrar, sin syster och sina morföräldrar.

Övriga romaner i trilogin är "Sjön utan namn" och "Rummet under golvet".