Paula Högström är ungdomsbibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek. Foto: Pekka Pääkkö

Här är böckerna som tar dig långt bort när påskresan uteblir

Det finns resor att se fram mot – även om de inte sker fysiskt. 19 maj släpps Suzanne Collins bok ”Balladen om sångfåglar och ormar”, en prequel till Hungerspelen. Då får vi äntligen besöka fiktiva Panem igen, säger Paula Högström som tipsar om böcker att resa med.

  • Publicerad 11:58, 10 apr 2020

Att läsa och resa med böcker är det bästa jag vet. Genom boksidorna och ord förflyttas jag till en annan värld och får besöka platser och träffa personer jag aldrig annars mött.

Trots alla äventyr är Hogwarts Paulas trygga resmål

En plats jag ofta och gärna återvänder till är JK. Rowlings berättelser om Harry Potter.

Det är en av mina tryggaste platser som jag besöker i oroliga tider som nu. Därför tänkte jag tipsa om Harry Potter och de vises sten. Ett boktips lika mycket till dig som redan läst och till dig som inte läst. Vi har 12 exemplar på biblioteket och har du tur finns något inne på hyllan.

Vi får följa med Harry under hans första år på trollkarlsskolan Hogwarts, magi, trygghet, internatskola, vänskap och äventyr. Under min femtioelfte omläsnig så funderar jag på hur stor roll Draco Malfoy spelar för Ron, Hermione och Harrys okrossbara vänskap.

Böckerna om Harry Potter har förtrollat en hel värld. Här det fantasifulla omslaget till Harry Potter och de vises sten.

Hemlighetsfull färd till ett mörkt Panem lockar

Panem är en annan plats jag längtar efter att få besöka senare i vår.

Närmare bestämt den 19 maj. Då är det nämligen världssläpp av Suzanne Collins bok Balladen om sångfåglar och ormar, en prequel till Hungerspelen. I vilken vi kommer få följa med under det tionde Hungerspelet och lära känna en ung president Snow innan han blir maktgalen och ondskefull.

Detta är ungefär det enda jag vet om boken jag längtar att läsa för allt är nämligen väldigt hemlighetsfullt.

Ännu vet vi inte vad som kommer att hända i den nya boken i serien om Hungerspelen som kommer snart.

Ta en tur till ett Uppsala ganska nära sanningen

Anna Ahlunds shiny Uppsala var en plats jag hade glädjen att besöka förra veckan i den nya boken Ganska nära sanningen.

Det första Nico gör när hen kliver av tåget i Uppsala är att klippa av sig håret och färga det rosa. En ny skola väntar, Sibylla allmänestetiska läroverk och inneboende hos en faster Nico inte känner. Den nya staden och nya skolan kommer med vänskap, kärlek och en ny vardag som till en början nästan är magisk. Det handlar om att våga börja om och det svåra i att hitta sig själv och sätta ord på vem en är.

Ganska nära sanningen en väldigt bra titel på en väldigt bra bok.

När Nico börjar i en ny skola är första draget att färga håret rosa.

 

På biblioteket hittar du böckerna:

Harry Potter och de vises sten från 9 år – där finns även Harry Potter-filmerna
Hungerspelen både bok och film hittar du på UNG-hyllan
Ganska nära sanningen finns på UNG-hyllan